Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 21 października 2016

Gęsty gulasz wołowy z ryżem

Gęsty gulasz wołowy z ryżem

Składniki:

500 g wołowiny na gulasz

 1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

30 dag pieczarek

kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

2 szklanki passaty pomidorowej

łyżka przecieru pomidorowego

2/2 szklanki ryżu arborio

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

olej do smażenia

ew. 1-2 łyżki Ajvaru

Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


Gęsty gulasz wołowy z ryżem



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 21 października 2016 08:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/21 12:12:32:

    Wspaniała potrawa na wietrzne dni:)

  • Gość Megly napisał(a) z 80.50.139.* komentarz datowany na 2016/10/21 14:13:45:

    Gęsty i pyszny :) Wspaniale się prezentuje. Dawno nie jadłam takiego gulaszu. Mam ochotę na niego. Pozdrawiam serdecznie, piątkowo! :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/21 21:00:52:

    Ostatnio bardzo polubiłam gulasz, ten też do mnie przemawia ;)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/21 22:12:35:

    w sam raz na taką pogodę

  • Gość napisał(a) z *.dynamic-ww-02.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/10/22 10:35:32:

    Hmm, jadłbym :D

  • smacznegodnia napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/22 12:33:43:

    Uwielbiam gulasze i ryż a to danie ... po prostu cieknie ślinka

  • Gość Ania - Fabryka Pomysłów napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/10/23 16:43:08:

    mniam :) dzisiaj miałam robić gulasz, ale wyszło ostatecznie curry :)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.in.net.pl komentarz datowany na 2016/10/23 19:24:55:

    Pyszny i sycący! Na taką pogodę jaką mamy obecnie jest niezastąpiony :)

  • zhrabinawkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/24 13:32:12:

    O tej porze roku to najlepsze jedzonko :)

  • ewa-r napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/05 18:55:21:

    Pyszne danie na tę porę roku :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...