Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 17 października 2016

Bigos z pęczakiem i śliwkami

Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku.

Bigos z pęczakiem i śliwkami

Składniki:

1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 średniej główki świeżej kapusty
3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów)
1 duża cebula
800 g karkówki
1 szklanka pęczaku
klika dużych świeżych, miękkich śliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wędzonej papryki
łyżeczka kminku
olej
sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku

Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić do miękkości. Dodać kminek oraz posiekaną świeżą kapustę i obraną, pokrojoną cebulę. Cebulę można podsmażyć przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody i wrzucić przepłukany pęczak. Kiedy kapusta świeża i pęczak zmiękną, dodać kiszoną ze śliwkami i pomidorami. W razie potrzeby dolać wody. Dodać również koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i doprawić do smaku przyprawami.Gotować jeszcze kilka minut by wszystkie smaki dobrze się połączyły.




Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 17 października 2016 08:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...