Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 16 sierpnia 2016

Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

Witajcie po dłuższej przerwie! Zrobiłam sobie urlop od pracy, ale także od blogowania. Zwiedziłam piękne Karkonosze i wciąż czuję niedosyt, bo czas i pogoda nie pozwoliły zrealizować wszystkich planów. Powoli wrócę do regularnego dodawania wpisów. Powoli, bo muszę wrócić duchem do mojej kuchni... A dzisiaj na blogu danie przedurlopowe.

Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

Składniki:

500 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona)
2 młode cukinie
250 g pieczarek
2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów
przyprawa warzywna
oregano lub przyprawa do pizzy
2 łyżki słodkiej papryki
posiekana natka pietruszki
olej do smażenia
sól i pieprz

Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę.





Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 16 sierpnia 2016 14:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/16 14:53:43:

    pyszne danie! u mnie dziś deszczowo więc jak znalazł

  • Gość Megly napisał(a) z 80.50.139.* komentarz datowany na 2016/08/16 15:03:03:

    Nigdy jeszcze nie jadłam lecza z mieloną wołowiną - musi być treściwe. Ale leczo pod każdą postacią jest pyszne. Kiedyś spróbuję tego przepisu. Pozdrawiam :)

  • Gość mojamalakuchnia napisał(a) z *.wro-com.net komentarz datowany na 2016/08/16 16:59:10:

    wspaniałe leczo. i ta wołowina - pycha : ) pozdrawiam ciepło!

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/16 21:58:38:

    Uwielbiam leczo, a takiego jeszcze nie jadłam :)

  • Gość Magda napisał(a) z *.kdpw.com.pl komentarz datowany na 2016/08/17 09:48:54:

    Fajny pomysł, u mnie leczo najczęściej z kiełbaską, ale z wołowiną też musi być pyszne :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/17 10:35:39:

    Nigdy nie robiłam leczo z mielonym mięsem, zawsze z takim krojonym w kawałki lub kiełbasa po prostu .... takie leczo to ciekawa odmiana od takiego mojego:)

  • zhrabinawkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/17 13:08:11:

    Oryginalny i pyszny obiad dla całej rodziny :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/17 13:53:12:

    Takiej wersji nie próbowałam, wygląda pysznie :)

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/17 22:26:35:

    Świetna wersja popularnego leczo :). Super!

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/22 17:43:58:

    Leczo w bardzo ciekawym wydaniu. Mój mąż byłby zachwycony takim leczo "na bogato".

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...