Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

Aby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad...

Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

Składniki:

700 g szynki wieprzowej

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

2 papryki, np. żółta i czerwona

2 niewielkie bakłażany

30 dag pieczarek

kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

łyżka słodkiej papryki w proszku

kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe

2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku

sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

olej do smażenia

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać.


 



Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 sierpnia 2016 10:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Megly napisał(a) z 80.50.139.* komentarz datowany na 2016/08/29 11:25:01:

    U Ciebie zawsze są takie wspaniałe smakołyki, że aż ślinka cieknie. Bardzo lubię gulasz. Przypomniałaś mi, że dawno go nie jadłam. Koniecznie trzeba to zmienić! Na taki z bakłażanem i papryką mam ochotę przez te apetyczności, które prezentujesz :) Pozdrowionka!

  • natalia1990.1 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/29 16:20:04:

    jest bakłażan i wszystko pyszne :)

  • Gość Marzena Szkodzińska napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/08/29 19:12:05:

    Jak ja uwielbiam takie dania, pyszności kochana :-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/29 21:09:48:

    U Ciebie tak jak i u mnie takie dania "rządzą"

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/30 14:37:48:

    Bogato :) W zeszłym tygodniu robiłam podobne danie jarskie.

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/30 17:11:49:

    Wyborny te gulasz, aż ślinka cieknie :)

  • Gość AZgotuj napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/09/03 09:45:56:

    Bardzo smaczne danie :)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/20 23:02:26:

    Z bakłażanem jeszcze takiego gulaszu nie robiłam. Fajny pomysł. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej. Zapraszam wkrótce na jej podsumowanie. Wreszcie ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...