Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 01 kwietnia 2016

Sernik kajmakowy z jeżynami

Sernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :)

Sernik kajmakowy z jeżynami

Spód:

1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej

1/3 szklanki cukru pudru

120 g masła, posiekanego

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

Masa serowa:

1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy)

puszka masy kajmakowej

cukier do smaku

2 białka

3 jajka
1,5 szklanki mrożonych jeżyn

Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód sernika, przesypując mrożonymi jeżynami.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Udekorować rozpuszczoną czekoladą (1 czekolada gorzka, 2 łyżki masła, pół szklanki mleka).

Sernik kajmakowy z jeżynami

Sernik kajmakowy z jeżynami

Sernik kajmakowy z jeżynami



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 01 kwietnia 2016 12:04

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Julianna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/01 13:41:20:

    niedawno zjadłam ostatni kawałek sernika, ale znów mam ochotę:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/01 14:04:59:

    Świetny! Serniki to moje ulubione ciasta (ser, ser!) :)) Pozdrawiam!

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/04/01 14:42:25:

    Oj pyszny. Poproszę duży kawałek :-)

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dynamic.jazztel.es komentarz datowany na 2016/04/01 15:11:02:

    Oj świetny i te jeżyny mega!.

  • Gość Megly napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/04/01 16:29:14:

    Kajmak i jeżyny. Nigdy takiego połączenia nie próbowałam. Smakowicie brzmi :) A serniczek wyszedł piękny. Dawno nie jadłam, bo w tym roku nie było żadnego u nas na święta. Pozdrawiam :)

  • Gość lekcjewkuchni.blogspot.com napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/04/01 18:22:31:

    Wygląda przepięknie, na pewno jest pyszny:)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/04/01 21:58:45:

    Wszystkie serniki darzę miłością nieograniczoną :) Ten Twój prezentuje się cudownie, na pewno jest przepyszny <3

  • Gość Moje Bistro napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/02 15:49:43:

    Jeżyny <3 Tęsknię z straganami uginającymi się pod ciężarem sezonowych owoców :) Pyszny serniczek!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/02 16:25:21:

    Pati obłędny sernik:) ... aż chciałoby się wbić widelczyk w to cudowne ciasto:)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/02 20:50:15:

    Ten sernik skradł moje serce, rewelacja :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/03 08:43:21:

    oj z kajmakiem to coś dla mnie ....p.s jaka śliczna wiosenna zastawa :)

  • Gość Piotr napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/04/03 21:54:41:

    Uwielbiam kajmak i jeżyny, połączenie w serniku musi być wspaniałe :)

  • Gość AZgotuj napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/04 18:02:21:

    Przepyszny!!!! Mój taki nie wyszedł , ser dałam ekologiczny i .... taki smak;)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/05 18:42:39:

    pięknie Ci wyrósł, ciekawe nadzienie, muszę poczekać na jeżyny :D

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...