Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 08 marca 2016

Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym

Składniki:

około 250 g makaron typu lasagne
150 g sera żółtego

Farsz mięsny:

500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny)
1 cebula
dwa ząbki czosnku
sól, pieprz i cukier do smaku
łyżeczka papryki słodkiej
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy do pizzy
1 łyżka octu balsamicznego
olej

Farsz warzywny:

3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej
1 czerwona papryka
1/2 młodej cukinii
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g dyni (po obraniu)
3 ząbki czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka przyprawy do pizzy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz i cukier do smaku
posiekana natka pietruszki
olej

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka wody
1 szklanki mleka
pół szklanki słodkiej śmietanki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Farsz mięsny:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i usmażyć. Wlać szklankę wody i dusić. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem.

Farsz warzywny:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie dodać starte na drobnej tarce dynię i cukinię, poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku octem, solą, cukrem i pieprzem.

Sos beszamelowy:

Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

Wykonanie:

Układać lazanię w formie warstwami sosów (naprzemiennie warzywny i mięsny) i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut (makaron ma być zupełnie miękki. Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

banner przepis miesiaca


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 08 marca 2016 07:57

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...