Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 08 lutego 2016

Knedle twarogowe z śródziemnomorskim nadzieniem

Bardzo lubię knedle z twarogu. Tym razem nadziałam je szynką, serem, oliwkami i suszonymi pomidorami, a podałam okraszone masłem z bułką tartą. Bardzo nam takie kluchy smakowały, w dodatku bardzo szybko się je przygotowuje.

Knedle twarogowe z śródziemnomorskim nadzieniem

Ciasto:

500 g twarogu
2 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki oleju (lub stopionego masła)
płaska łyżeczka soli

Nadzienie

kilka plastrów dobrej szynki
4 łyżki tartego żółtego sera
kilka suszonych pomidorów
kilkanaście zielonych oliwek
pół łyżeczki ziół do pizzy

Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka i olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Szynkę pokroić w plastry i małe kwadraciki, oliwki i odsączone pomidory i oliwki w drobną kostkę. Połączyć z serem i ziołami.

Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości  orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach, dać łyżeczkę nadzienia, zlepiając brzegi formować w dłoniach kulki. Wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut aż nieco "urosną". 

Podawać gorące, okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle lub z sosem pomidorowym.

Knedle twarogowe z śródziemnomorskim nadzieniem



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 08 lutego 2016 10:01

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/02/08 13:14:39:

    Ale mi słonko smaku narobiłaś. Pysznie je przygotowałaś :-)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/08 13:27:39:

    Bardzo polecam Marzenko!

  • Gość aronia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/08 13:54:51:

    Pyszności, przepis idealny na postny obiad :)

  • Gość gosia napisał(a) z *.micro.gu.se komentarz datowany na 2016/02/08 14:19:38:

    Jakie pyszne!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/08 15:03:27:

    Takich knedelków w wersji wytrawnej to jeszcze nie jadłam .... pysznie nadziane:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/08 22:06:02:

    Bardzo ciekawe knedle, fajne nadzienie. :)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/08 23:50:16:

    Bardzo fajny pomysł. Jak na razie knedle jadłam zawsze z nadzieniem owocowym, chętnie zrobię kiedyś i takie :)))

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/09 09:15:18:

    w takiej wersji wytrawnej nie robiłam; muszę spróbować

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/09 09:29:07:

    Bardzo oryginalne!

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/09 20:04:08:

    Nie jadłam jeszcze takich, a wyglądają smakowicie :-)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/10 00:16:24:

    Fantastyczne to nadzienie, bardzo smaczne :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2016/02/16 19:59:24:

    Oj dawno nie robiłam knedli! Dobrze, że mi o nich przypomniałaś :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...