Malinowa czerwień

Wpis

środa, 27 stycznia 2016

Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. 

Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki:

2 skrzydełka z kurczaka
1 kg buraków

2-3 młode marchwie
po ½ selera i cebuli
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziemniak
kilka suszonych grzybów

¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość)
sól, pieprz i cukier do smaku
1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu
łyżeczka kminku
2 łyżki majeranku
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę.

Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 27 stycznia 2016 09:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Moje Bistro napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/27 19:34:37:

    Uwielbiam taki barszczyk! Pysznie wygląda.

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/28 08:45:35:

    Uwielbiam barszcze czerwone, a co jeden to inny :)
    Ja prowadzę bloga na temat robótek ręcznych, na którego serdecznie zapraszam. Chętnie dodam Twojego bloga do ulubionych i będę regularnym gościem :)

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/28 09:09:45:

    Bardzo dziękuję za rewizytę!
    Dodaję Twojego bloga do ulubionych i będę zaglądać :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/28 15:01:46:

    zrobiłas mi smaku na taki barszczyk

  • Gość Julianna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/28 15:15:03:

    takiego barszczu nie jadłam, ale z jajkiem lub ukraiński, albo zwykły, do popijania czy z uszkami bardzo lubię:)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/28 19:05:25:

    U mnie jest podobnie niezabielony z pasztecikami, krokietami, albo uszkami, a zabielany z ziemniakami, czasem z kiełbasą :) Też za jajkiem w barszczu czerwonym nie przepadam :)))

  • Gość laNika napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/28 22:53:25:

    Z krokietami pyszny albo z jajkiem, mniam! Robisz smaka :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/28 23:44:45:

    Ja też przepadam za barszczem. Najlepiej lubię ukraiński, w sezonie koniecznie z bobem.

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2016/01/31 12:05:08:

    Moja ulubiona zupka :) Nauczyłam się ją jeść dopiero po 18 ;)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/02 13:52:42:

    Jak barszcz zabielany to u nas najczęściej z ziemniakami:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...