Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 02 listopada 2015

Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam!

Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

Inspiracja

Składniki na ciasto kruche:

4 żółtka
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej
120 g masła
10-12 dużych śliwek

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek

Piec w temperaturze 190-200oC przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Krem:

500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami.

Czekoladowa beza:

4 białka, w temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dodawać roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia).

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.

Piec w temperaturze 140oC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

Jesienne słodkości! (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 listopada 2015 12:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/11/02 14:20:37:

    Cudowne. Wygląda obłędnie. Zjadłabym teraz duży kawałek ze smakiem :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/02 18:40:05:

    Bardzo fajna, jesienna wersja ciasta z kremem i bezą :)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/02 20:54:43:

    Bardzo smakowicie wygląda! Lubię ciasta z kremem śmietanowym, a ze śliwkami musi być jeszcze lepsze :)

  • Gość ami napisał(a) z *.dynamic-ra-1.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/11/02 21:26:06:

    Bardzo fajne ciacho :) Wygląda na bardzo lekkie i podobają mi się te kolorki. Coś w sam raz dla mnie :)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/02 21:56:48:

    Apetyczne ! Lubię takie połączenia smaków.

  • Gość KocieOczka napisał(a) z *.pl35.fiberway.pl komentarz datowany na 2015/11/03 13:03:20:

    Wygląda przepysznie!! :)

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/03 20:01:32:

    Ale smakowitości, podoba mi się to ciacho i wizualnie i pod względem kompozycji smakowej, pycha :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/03 20:03:35:

    Zapewniam Cię, że to jedno z lepszych, które kiedykolwiek przygotowałam :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/04 08:22:15:

    obłędnie wygląda i Twoja wersja zdecydowanie bardziej mi się podoba

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/07 07:59:36:

    Bardzo, bardzo apetyczne:)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2015/11/15 15:31:44:

    Fantastyczne kruche :) Mniam!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...