Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 20 listopada 2015

Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

Dzisiaj na blogu przepis na szybkie gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam!

Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

Składniki:
400 g ryżu arborio
ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty

700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kminek i majeranek
słodka i ostra papryka
1 łyżeczka włoskich ziół
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
2 jajka
bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu

oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać bulion. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.

Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Sos grzybowy:

1 duża cebula
350 g świeżych grzybów (dałam borowiki)
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki mąki
2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
masło
olej
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy.

Sos pomidorowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 g passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki słodkiej papryki
sól, cukier i pieprz do smaku
1 szklanka bulionu warzywnego
5-6 suszonych pomidorów z oliwy

Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać szklankę bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

Grzyby i warzywa jesienne. 2015 

Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym






Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 20 listopada 2015 14:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...