Malinowa czerwień

Wpis

środa, 21 października 2015

Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym

szpinaku

Składniki:

100 g świeżego szpinaku
1 zielona papryka
1 mały seler
1 pietruszka
1 bakłażan
1 cebula lub kawałek pora
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżka masła
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy)
po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
1 gałązka lubczyku
sól i pieprz
olej

oraz kawałek sera z pleśnią

Wszystkie warzywa umyć. Bakłażana pokroić w grube plastry, a paprykę na kawałki, usuwając gniazdo nasienne. Posolić i zgrillować z niewielką ilością oleju. Czosnek obrać. Pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wraz z bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk (z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią.

Jesienne zupy  Jesień pełna warzyw  Grzyby i warzywa jesienne. 2015


szpinaku 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 21 października 2015 19:21

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/10/21 22:10:05:

    Wspaniała zupka. Bardzo lubię takie jeść :-)

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/21 23:18:49:

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować przepis :-)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/10/22 21:13:00:

    Zupka z takich składników musi smakować rewelacyjnie :) Piękny kolorek :) Od razu chce się ją zjeść!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/22 22:07:15:

    To ildalna pora na zupy. U mnie dziś krem z dyni :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/23 13:22:47:

    jaki ładny ma kolor; jejku ja już chyba ze dwa lata "robię" zupę z grilowanej papryki ;):)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/24 11:51:14:

    Smakowicie wygląda, wspaniały kolor ... i na pewno zapach:)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2015/10/30 20:15:15:

    Ciekawa zupa :) Nie dla mnie bo szpinak, ale na pewno zielono mi ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...