Malinowa czerwień

Wpis

środa, 14 października 2015

Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam!

Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

Składniki:

ok. 300 dag malin
2/3 szklanki brązowego cukru
ok. 4 szklanek mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%)

4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
50 g masła, stopionego, lekko ciepłego
3 jajka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli

Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła

Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki.

Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie wsypać resztę cukru do rondelka z nieprzywieralnym dnem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Zdjąć z ognia i ostrożnie wmieszać do karmelu słodką śmietankę. Mieszać trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić, nie dopuszczając do zgęstnienia. Masa może pozostać ciepła.
Jajka rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, karmelową masę, roztopione masło, wsypać sól, dokładnie wymieszać.

Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było jednolite i odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości).
Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny.
Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut. Ostudzić w formie.

Jesienne słodkości!

Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 14 października 2015 14:02

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/14 14:52:45:

    Pomysł z dodatkiem karmelu do ciasta świetny, ogólnie wypiek pyszny :)

  • halinawasikot napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/14 14:59:49:

    ___________________________________________________________________________________
    OPRACOWANIE I ZDJĘCIA MOTYWUJĄ: ŚLINKA CIEKNIE AUTOMATYCZNIE! *****
    P. S. SMAKI Z DZIECIŃSTWA / CUDNE WSPOMNIENIA / DZIĘKI WIELKIE...

    ___________________________________________________________________________________

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/10/14 21:07:02:

    Dwa słowa: palce lizać! Już czuję smak tego ciasta. Mniam!

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/10/14 21:19:57:

    Ciasto rewelacyjne, uwielbiam takie wypieki a do tego kubek herbaty i już nic nie potrzeba :-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/14 22:21:51:

    Cudne! Nie mam już malin, ale chętnie wykorzystam przepis w przyszłym sezonie.
    Pozdrawiam :)

  • Gość Łukasz napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/10/15 12:54:27:

    Drożdżówki z malinami jeszcze nie jadłem, ale wygląda tak dobrze, że chyba się skuszę.

  • krogulec14 napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/15 18:12:11:

    Zdjęcia sugerują wybitny smak :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/15 22:08:05:

    Drożdżowe ciasto w taką pogodę - super!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/16 19:36:43:

    ale mi zrobiłas ochoty na drożdżowca

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/17 10:28:24:

    Wspaniałe ciasto na jesienne sobotnie popołudnie :)

    Pozdrawiam

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/17 19:39:38:

    Piękny, karmelowy kolor ma to ciacho .... i z malinkami - mniam:)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2015/10/19 13:04:19:

    Pyszne drożdżowe :) Mniam <3

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...