Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 03 września 2015

Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem

Danie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym.

Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem

Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem

Składniki:

2 kalarepy
1 marchew
3 łyżki posiekanej natki lub kolendry
1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru
3 łyżki mleczka kokosowego
2-3 łyżki soku z cytryny
skórka z połowy cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżeczki czarnego sezamu

Kalarepę umyć, obrać, wyciąć zdrewniałe części. Pokroić w 1-centymetrowe plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić na głęboką patelnię, wok lub do rondelka z nieprzywieralnym dnem, delikatnie posolić, wlać 2/3 szklanki wody i dusić kilka minut. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać  do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu lub ryb.

 Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem

 Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem

Wegetariański obiad V  Coco Dreams

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 03 września 2015 22:38

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/09/04 06:32:38:

    O super pomysł. Pyszności :-)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/09/06 00:48:32:

    To musiał być ciekawy smak! Pyszna propozycja :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/06 13:37:55:

    całe wieki nie jadłam kalarepy,; fajne danie

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/06 22:25:23:

    Super pomysł.! Fajnie wyglądają te czarne sezamowe kropeczki :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/07 14:53:21:

    Musze przyznać, że mieliście pyszny obiad:). Nie jadłam jeszcze kalarepy w duszonej postaci:)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/07 22:08:39:

    Fajny pomysł. Lubię duszoną kalarepkę. Twoja wersja wygląda bardzo zachęcająco :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2015/09/08 20:19:08:

    Ciekawe połączenie składników, chętnie bym spróbowała :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...