Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 31 lipca 2015

Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

Zupa jarzynowa pełna młodych świeżych warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam do dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :)

Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

o chyba najbardziej 

Składniki:

1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
1/2 selera
1 mała pietruszka
2 młode marchwie
2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
3-4 młode ziemniaki
1 mała kalarepa
garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
2/3 szklanki jarmużu (użyłam mrożonego)
1 młody brokuł podzielony na różyczki
1/2 młodej cukinii (nieobranej)
1 łyżka mąki
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony), "jarzynkę" bez glutaminianu sodu
po 3 łyżki posiekanego koperku oraz natki pietruszki
płaska łyżeczka mielonego kminku

Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż, fasolkę, a na końcu różyczki brokułów i cukinię pokrojoną w kostkę.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. 

TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015  Danie pachnące ziołami. Lato 2015


Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 31 lipca 2015 18:32

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...