Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 18 lipca 2015

Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą

Kolejna wersja surówki z młodej kapusty. Robię ją często, póki kapusta jest krucha i miękka.

Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą

Składniki:
1 główka bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej
3-4 korniszony
½ czerwonej papryki
3-4 łyżki kukurydzy
1/3 łodygi pora
mały jogurt naturalny

1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego
sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka
szczypta ziół włoskich

Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę i korniszony posiekać w grubą kostkę. Pora  przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić minimum 20 minut przed podaniem.

By surówka była bardziej mokra i pikantna często dodaję nieco zalewy octowej z korniszonów.

Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą

Lekkie i szybkie dania na upalne dni



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 18 lipca 2015 08:48

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...