Malinowa czerwień

Wpis

środa, 15 lipca 2015

Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami

W naszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda.

Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym...

Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami

Placuszki:

2 saszetki brązowego ryżu naturalnego po 100 g każda
200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej)
3 jajka
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti)
sól i pieprz do smaku

Sos:

1 mała cebula, najlepiej młoda
3 ząbki czosnku
1 niewielka czerwona papryka
1 bardzo młoda cukinia
ok. 200 g ugotowanego bobu
1/2 puszki kukurydzy
500 g passaty pomidorowej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka włoskich ziół
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pieprz i cukier do smaku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Ryż ugotować w osolonym wrzątku nieco dłużej niż w przepisie na opakowaniu (ok. 40 minut). Zostawić w wodzie jeszcze 20 minut, by napęczniał. Potem wyjąć i odcedzić. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.

Przygotować sos. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Paprykę i cukinię umyć (z papryki wyciąć gniazdo nasienne) i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę smażyć, mieszając od czasu do czasu. Zalać 2/3 wrzątku, dodać słodką paprykę, zioła, lubczyk oraz posiekaną natkę pietruszki i dusić kolejne 5 minut. Bób obrać z łupinek, kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sosu razem z passatą pomidorową. Po  kilku minutach przyprawić solą, pieprzem i cukrem, jeśli sos jest za kwaśny.

Ostudzoną kapustę i ryż wymieszać z rozkłóconymi jajkami, kaszą, ziołami i kminkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć na niewielkiej ilości oleju okrągłe placuszki z obu stron na rumiano. Wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym z warzywami. Można udekorować gałązką natką pietruszki.

Gotuj w zdrowym stylu

Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 15 lipca 2015 21:09

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/07/16 08:53:20:

    Wspaniałe :-)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/16 14:14:53:

    Pati wspaniałe danie:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/16 22:55:32:

    kiedyś robiłam ryzowe pyszne były

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/17 11:44:47:

    Takich nigdy nie jadłam, ale wyglądają pysznie :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2015/07/18 18:57:07:

    Bardzo fajne placuszki, chętnie takie zrobię:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...