Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 12 czerwca 2015

"Czerwień i błękit" - urodzinowe tiramisu truskawkowe z błękitnym kremem

Dzisiaj, z pewnym opóźnieniem, świętuję z Wami szóste urodziny bloga. 27 maja 2009 roku napisałam swoją pierwszą notkę. Blog nie od początku był zbiorem przepisów, dopiero z czasem przyjęłam stały kurs na kulinaria, rozwijając swoje pasje - gotowanie, pieczenie i stylizacje potraw. Mimo wielu życiowych zawirowań udaje mi się regularnie dodawać wpisy. Pomysłów na potrawy nadal nie brakuje, tylko czasu z ich realizacją i opracowaniem na blog. Częściej jednak zobaczycie u mnie pomysł na obiad niż wymyślne ciasto...

Długo myślałam, jakim deserem mogłabym uczcić z Wami urodziny "Czerwień i błękit" i pomyślałam, że na pewno nie może w nim zabraknąć truskawek i migdałów. Kolor błękitny kremu dopełnił całości.

Serdecznie dziękuję wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość z blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw... 


Składniki:

opakowanie małych okrągłych biszkoptów
250 g serka mascarpone

150 g twarogu sernikowego
500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36%

3 łyżki cukru pudru
ok. 500 g truskawek

50 g płatków migdałowych
niebieski barwik spożywczy

Śmietanę ubić na sztywno i porcjami dodawać serek mascarpone i twaróg, miksując. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować oraz niebieski barwnik spożywczy - tyle, by uzyskać pożądany kolor masy i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3-4 części. Truskawki umyć, odszypułkować i każdą przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu układać na przemian masę - biszkopty - masę - truskawki - masę - biszkopty - masę - aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć cię masa lub truskawki. Biszkoptów niczym nie nasączałam, zmiękły od kremu.

Przed podaniem na suchej patelni należy uprażyć płatki migdałowe, ostudzić i posypać wierzch. Schłodzić w lodówce.

Wiosenne słodkości!  Milion Smaków Truskawek - druga edycja





Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 12 czerwca 2015 10:21

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/12 10:30:58:

    Jak ten czas leci.....wszystkiego dobrego :)))) i wielu wielu lat inspiracji a tiramisu wspaniale wygląda!

  • Gość KocieOczka napisał(a) z *.pl35.fiberway.pl komentarz datowany na 2015/06/12 11:45:37:

    Wszystkiego Najlepszego! Życzę kolejnych lat i wiele przepysznych wpisów ;)
    O tak, w głowie jest pełno pomysłów, ale czasu brak, żeby je wykonać!

  • Gość Kasia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/06/12 15:28:07:

    Hej :) Jak co piątek po pracy, siadam sobie z ciepla herbatka, lub kawa przed komputerem, no i mam chwile wytchnienia :) No i oczywiscie jak co piątek wchodze na Twojego bloga z nadzieja, ze przez tydzien pojawilo się na nim chociaz kilka tekstow ;) Bo narpawde bardzo lubie czytac to co wychodzi spod Twojego piora, hehe :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/12 17:03:43:

    6 lat? Długo, oj długo. Najlepszego Patrycjo

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/12 20:43:07:

    Apetyczny deser :) Życzę, aby nigdy nie zabrakło Tobie czasu, zapału ani pomysłów na kulinarne blogowanie :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/06/12 22:27:32:

    To życzę wszystkiego najlepszego, wielu sukcesów, postów i smacznych dań :-) a deser wspaniały :-)

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/12 23:55:27:

    Gratuluję i składam blogowe życzenia urodzinowe - niech ta pasja ciągle trwa i przysparza jak najwięcej radości.

    Blog jest prowadzony z pasją i miłością do gotowania i oby tak nadal było :)

    Pozdrawiam serdecznie

  • Gość Patyska napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/13 08:58:27:

    Patrycjo! Gratuluję serdecznie i życzę najlepszego! :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/13 18:39:08:

    6 lat to piękny staż! gratuluję serdecznie!!!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/13 20:00:10:

    Takiego tiramisu z dodatkiem sera jeszcze nie jadłam, no i te truskawki:). Pati wielu kolejnych, tak smakowitych lat życzę: )

  • Gość Megly napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/13 22:34:07:

    Najlepsze życzonka! A deser po prostu genialny :) Pomysł pierwsza klasa :) Pozdrawiam i wszystkiego dobrego :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/14 08:49:50:

    Pysznie uczciłaś urodziny swojego bloga :) Z tej okazji składam serdeczne życzenia, mnóstwa satysfakcji i pysznych pomysłów :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/15 13:19:39:

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :-) dalszych smacznych sukcesów kulinarnych i nie tylko :-) Podoba mi się ta truskawkowa wersja tiramisu, zwłaszcza że mamy sezon na te owoce i warto je wykorzystać :-)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/23 14:29:49:

    Gratuluję serdecznie wytrwałości, ale z tego uzależnienia trudno się wyzwolić :) Tiramisu świetne, zatem się częstuję i zmykam:)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/09 14:49:06:

    Gratulacje! Życzę jeszcze wielu lat tak kreatywnego blogowania, jak do tej pory.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...