Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

Kiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę!

Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka
1 mały seler
1 duża marchew
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
mała cebula
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
250 g pieczarek
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
łyżeczka oregano
sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła, najlepiej klarowanego

Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek.  Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, delikatnie posolić i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do wywaru. Gotować aż makaron będzie miękki. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Ćwiartkę z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. 

Pieczarkowy Tydzień 2015

Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 kwietnia 2015 10:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/04/20 13:44:45:

    Zupka wygląda pysznie :-) z chęcią bym taką zjadła :-)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/20 15:22:42:

    Krupniczek z kaszą u mnie zawsze obowiązkowo z grzybami, z pieczarkami jest the best. Muszę wypróbować brązowe pieczarki, bo widziałam je w sklepie ostatnio. Czy smakują inaczej niż zwykłe? A grzybowa z kaszą też jest super, w każdym bądź razie kasza i pieczarki to znakomite połączenie.

  • Gość Ania - Kto ugości moich gości? napisał(a) z *.vtelecom.pl komentarz datowany na 2015/04/20 16:50:32:

    Ja do pieczarkowej lubię dodatek makaronu, z kaszą jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się smacznie :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/21 00:06:16:

    Ale ta zupa musi pysznie smakować :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/21 07:34:33:

    Według mnie brązowe pieczarki mają tylko odrobinę wyrazistszy smak, ale odniosłam wrażenie, że mają mniej wody. Mi bardzo "podeszły" :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/04/21 08:51:58:

    Nigdy nie jadłam brązowych pieczarek. A podobno są smaczniejsze :)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/21 11:07:10:

    Z kaszą i ja nie próbowałam, ale od czego Twój przepis, w końcu do wypróbowania :)

  • Gość Marcela napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/21 15:49:04:

    mmmm... wygląda pysznie! dawno nie jadłam pieczarek!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/21 16:55:50:

    U mnie na obiad też dziś pieczarkowa:) .... nie miałam jeszcze okazji jeść ciemnych pieczarek, ale słyszałam, że są znacznie bardziej aromatyczne od białych

  • Gość Ciążowe Zachcianki napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2015/04/21 17:20:56:

    Pieczarki i kasza doskonale do siebie pasują. Zjadłabym talerz takiej zupy:)

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/04/22 00:57:47:

    Ach muszę spróbować z kaszą, u mnie pieczarkowa zawsze z makaronem :)

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/22 20:25:13:

    Super smaczny pomysł :)

  • Gość aguzja napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2015/04/22 22:19:02:

    Pieczarkową bardzo lubię, ale niestety rzadko jadam, bo moi domownicy nie przepadają :/ ale brązowe pieczarki...nie widziałam jeszcze, a szkoda, ciekawa jestem smaku.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/27 18:58:09:

    pysznia zupa i fajny dodatek kaszy

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...