Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 09 lutego 2015

Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

Natalia przypomniała mi jaki mamy dzisiaj dzień, przygotowując pizzę w kształcie serca. Tak mi się ten pomysł spodobał, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami.

Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

Ciasto:

1 szklanka ciepłej wody
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
25 g drożdży
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
oraz mąka do podsypywania

Dodatki:

kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka
pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części
1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki
kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry
1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca
oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół
kilka plastrów czerwonej cebuli
zioła do pizzy
rukola do dekoracji

Sos:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ziół do pizzy
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i czarny pieprz

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 15 minut.

Przygotować sos. W rondelku stopić masło, dodać pokrojony czosnek i chwilę dusić, następnie dodać mąkę i mieszając wlać powoli śmietanę. Mieszając trzepaczką po dnie, zagotować. Dodać kminek, zioła, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i wystudzić, mieszając co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.

Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki). Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło.

Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli.

Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

Zima  we Włoszech  WalentyACnkowe menu  Pyszna pizza

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 lutego 2015 21:58

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...