Malinowa czerwień

Wpis

środa, 11 lutego 2015

Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

Na sobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem.

Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

Składniki na 6 porcji:

6 udek z kurczaka bez skóry i kości
12 cienkich, długich plastrów boczku
12 suszonych śliwek
1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski
2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części
sól i pieprz
majeranek, słodka papryka, suszony czosnek
250 g rozmrożonych grzybów
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
posiekana natka pietruszki
1 listek laurowy
2-3 kulki jałowca
olej do smażenia
1 łyżeczka masła

Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć 2 plastrami boczku. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 szklanki. Dodać 1 listek laurowy, 2-3 kulki jałowca i dusić pod przykryciem do miękkości 20-30 minut. W tym czasie rozmrożone grzyby odcedzić, płyn wlać do wywaru z mięsem, a grzyby od razu wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i smażyć do lekkiego zrumienienia, dodając pod koniec masło. Grzyby przełożyć do wywaru i gotować razem z mięsem aż mięso będzie miękkie. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do wywaru energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z kaszą i pikantną surówką.

Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

banner przepis miesiaca Zimowy Obiad

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 11 lutego 2015 11:04

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/11 11:21:14:

    Ciekawy przepis. I te grzybki...musi dobrze smakować
    Pozdrawiam

  • codojedzenia napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/11 12:04:29:

    Wyglądają cudownie! Śliczne zdjęcia!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/11 12:40:07:

    Dziękuję :) Jeszcze w tym miesiącu dodam kurczakowe propozycje, bo ten rodzaj mięsa króluje w mojej kuchni :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/11 20:49:57:

    Pyszne danie :-)

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/12 00:53:49:

    Obiad idealny, wspaniałe polskie smaki! A jak pięknie podane!

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/12 13:12:34:

    To dopiero pyszny obiad! Znakomite danie :)

  • Gość wenus-lifestyle napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/12 23:54:56:

    Mniam, ależ to musi cudownie smakować :P

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/12 23:56:28:

    Oj zapachniało lasem i jesienią! Dla mnie też kozaki a nie koźlarze :)

  • babaluca1 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/13 16:53:07:

    Mikimamo świetne danie i te kapelusiki grzybków - bardzo apetycznie wszystko wygląda, aż się chce polizać ekran, żeby spróbować jak to cudo smakuje

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2015/02/14 19:07:51:

    Cudowne roladki, zrobię :)

  • Gość budowa domu Warszawa napisał(a) z *.koba.pl komentarz datowany na 2015/02/16 10:58:31:

    Roladki wyglądają obłędnie, będę musiała spróbować :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/16 11:56:27:

    Pati zaczarowałaś mnie tym daniem ...

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/16 23:28:02:

    Obiad palce lizać, już jestem głodna na sam widok :*

  • clarky napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/17 07:23:27:

    Wygląda wspaniale... Organizujemy niedługo akcję dla niedożywionych dzieci typu e-deklaracje2014.pl/pomoc-dzieciom/niedozywione-dzieci/ - może zrobię te roladki :) Na pewno się ucieszą :)

  • jan1500100900 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/26 10:39:44:

    Witam moja dziewczyna móiła mi niedawno, że istnieje możliwość zrobienia kurczaka w piwie. Ponoć jest to doskonała potrawa. Tylko z tego, co wiem to piwo musi zostać otwarte przez dzień czasu i na drugi dopiero się go dodaje, ponieważ wtedy jest taki inny smak. Nie próbowałem, ale mam zamiar to wypróbować.

  • Gość Marcin napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/09 11:58:52:

    Witam można powiedzieć, że dzięki twojemu obiadowi mamy piękny pomysł na obiad. Kurcze ja normalnie kocham takie połaczenie udka z kurczaka w połaczeniu z boczkiem i jesscze w tak wykwintnym sosie z koźlarzy. No nie tu nie ma co rozmawiać, o tym tylko trzeba lecieć i ten przepis wypróbować. Pozdrawiam i dzięki za uderzenie w samo sedno moich kubków smakowych.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...