Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 30 stycznia 2015

Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią

Dzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem.

Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

Składniki:

ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle
250 g mielonej wołowiny
200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych)
250 g ricotty
1 młoda cukinia
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka włoskich ziół
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
sól i czarny pieprz

Sos:

3 łyżki oleju
puszka krojonych pomidorów
szklanka passaty pomidorowej
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 płaska łyżka ziół do pizzy
sól, cukier i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić do momentu aż odparuje cały sos. Następnie ostudzić i wymieszać z ricottą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos. Rozgrzać olej, wrzucić pomidory i smażyć 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać passatę oraz koncentrat i gotować kilka minut. Dodać słodką paprykę w proszku oraz zioła. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz, a w razie potrzeby cukier. 

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym.
Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC Wierzch można przykryć folią aluminiową by makaron nie wysechł.

Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

Zima  we Włoszech  Zimowy Obiad  Walentynkowe menu

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 30 stycznia 2015 13:02

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/30 13:30:22:

    Pyszne muszle, smakowicie nadziane :)

  • Gość mojamalakuchnia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/30 14:52:04:

    uwielbiam takie zapiekane muszle, są pyszne ;)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/01/30 17:46:32:

    Jakie apetyczne muszelki :-) pysznie wyglądają :-)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/31 06:43:47:

    W sam raz dla mnie:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/31 09:07:39:

    musze i ja kiedys podobne zrobić bo zabieram sie już od jakiegos czasu

  • Gość Piotr napisał(a) z *.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2015/01/31 17:56:59:

    Zwróciłem uwagę w piątek w sklepie na muszle, ale nie miałem pomysłu z czym by je przyrządzić (bo zazwyczaj było to mięso mielone). Fajne to Twoje nadzienie, szczególnie ta cukinia mnie zainteresowała, bo z mięsem nigdy jej nie łączyłem. Masz jeszcze inne sprawdzone pomysły na nadzienie ;)? Chętnie bym zapożyczył jakieś :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/31 21:02:25:

    Witaj Piotrze, można cukinię, pory lub szpinak połączyć z twarogiem i zapiec w sosie serowym. Fajnie smakowałaby również kiszona kapusta z twarogiem i podsmażonym boczkiem, w jakimś sosie śmietanowym lub chrzanowym. Jeśli lubisz nadzienie jak do pierogów ruskich to też Ci polecam. Aby smak był bardziej wyrazisty, możesz użyć twarogu wędzonego (dostępny np. w Lidlu).

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/02 11:13:31:

    Boskie muszle :)

  • Gość Robert napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/02/02 16:06:23:

    Hehe, najlepszy polski bloger, bezapelacyjnie :) Sam chcialbym posiadac tak niezaprzeczalnie wielki talent oraz latwosc w przygotowywaniu roznego rodzaju wpisow, ponieważ swietnie piszesz :) Naprawde Twoje posty są bardzo, ale to bardzo klimatyczne :) Zyczę Ci powodzenia oraz wielkiej blogowej kariery :)

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/02 17:37:10:

    Bardzo smakowicie nadziane te muszle!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/04 13:39:22:

    Pati o raz kolejny stwierdzam, że mogłabyś mnie adoptować:) .... uwielbiam makaron:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/04 13:42:57:

    Podoba mi się Twoje poczucie humoru, Jolu!

  • Gość Kawowa Lady napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/04 22:03:33:

    Myślę, że Włosi jakby spróbowali makaronu z polskimi grzybami, to zawsze już by taki robili! :) Wygląda przepysznie, aż zgłodniałam.

  • pastaio napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/09 08:13:56:

    Roboty z nimi dużo ale naprawdę warto. Robiłam na święta i zniknęły w mgnieniu oka.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...