Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 03 stycznia 2015

Galaretki z indyka z salami i warzywami

Na zakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw.

Galaretki z indyka z salami i warzywami

Galaretki z indyka z salami i warzywami

Składniki na 8 mini galaretek:

500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem
ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów
świeżo mielony pieprz do smaku

Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę, dodać posiekaną natkę i świeżo mielony pieprz. Mięso, salami i warzywa po równo rozłożyć do małych filiżanek lub kieliszków do wina. Zalać rosołem z rozpuszczoną żelatyną, ostudzić i schłodzić do stężenia.

Galaretki z indyka z salami i warzywami

Przekąski Sylwestrowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 03 stycznia 2015 16:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Kraina miodem płynąca napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/01/03 18:13:46:

    Ja pięknie podana! :)

  • Gość napiecyku@gmail.com napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2015/01/03 18:18:02:

    Pięknie podane, my lubimy galaretki w każdej postaci :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/03 18:53:21:

    Jak ja dawno nie gotowałam galarety...

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/01/03 19:14:58:

    Świetny pomysł :-) super się prezentują :-)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/03 19:41:15:

    Takie przystawki są niezwykle popularne, zwłaszcza w karnawale:))

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/04 18:07:47:

    Ale kolorowe. Cudowne.

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/04 21:17:36:

    Smakowite i bardzo fajnie podane :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/07 11:36:27:

    Bardzo ładnie podane:). Galarety jem najczęściej na weselach czy innych imprezach, w domu jakoś nie robię .... w sumie nie wiem dlaczego:)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/07 21:21:19:

    Jakie kolorowe :-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/13 17:27:57:

    ale fajnie podane

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...