Malinowa czerwień

Wpis

środa, 17 grudnia 2014

Pierogi ruskie

Jestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią tych maminych, ale jest coraz lepiej.

Chętnie wracam do rodzinnego domu, by najeść się maminych pierogów. Okazją do tego była dotąd Wigilia. Odkąd Taty mojego męża nie ma już wśród nas, Wigilię spędzamy u mojej teściowej. Spokojna atmosfera, bo jest nas garstka (nasza czwórka, mama i brat męża) sprawia, że wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy.

Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich...

Pierogi ruskie

Ciasto:

3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

1 jajko

3 łyżki oleju

łyżeczka soli

niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

Nadzienie:

ok. 800 g mączystych ziemniaków

300 g półtłustego twarogu

2  średnie cebule

sól i pieprz do smaku

masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić.
Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła.

Pierogi ruskie

Wigilia 2014  Pierogi wigilijne

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 17 grudnia 2014 07:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 09:26:16:

    Wyglądają jak malowane :D
    Nie przepadam za ruskimi. Wolę z samym twarogiem lub twarogiem i szpinakiem.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 14:39:16:

    Kocham ruskie pierogi. Ja zawsze z farszu robię kulki i później nadziewam nimi płatek ciasta wykrojony szklanką, nie mam cierpliwości do nakładania farszu łyżeczką:)

  • mlunch napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 15:15:00:

    Uwielbiam pierogi pod każdą postacią ! :) U mnie w domu na Wigilię robimy pierogi z kapustą i grzybami. I podobnie jak Pani, udaje mi się z roku na rok polepszać technikę ich wykonania dorównując już prawie mojej mamie :)
    W weekend zrobię pierogi wg. Pani przepisu i podzielę się zdjęciami na moim blogu: twojmlunch.blogspot.com/.

    Pozdrawiam serdecznie :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 15:22:51:

    Mam nadzieję, że będą smakowały....

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 20:42:28:

    U mnie pierogi już też gotowe :) Lubię ruskie :)

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 21:34:45:

    Najlepsza klasyka :)!

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/17 22:49:27:

    Uwielbiam ruskie pierożki, wyszły Ci idealne, też ostatnio robiłam :-) pozdrowionka :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 23:30:51:

    U mnie ruskie są średnio raz na 2 tygodnie, uwielbiamy :) ale nigdy nie jadamy w Wigilię... co kraj to obyczaj, a raczej co dom to obyczaj :)

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/18 02:29:37:

    Piękne! U mnie w wigilię są tylko z kapustą i grzybami, a takie na codzień :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/18 15:11:51:

    Moje ulubione! :-) Pysznie u Ciebie wyglądają! :-)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/12/19 22:09:07:

    Moje najukochańsze!!!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/21 19:49:05:

    ja juz sie zabieram za ruskie "ruski rok" ;))) ale w następnym na pewno zrobię

  • Gość Ronia Lena napisał(a) z *.sinusnet.pl komentarz datowany na 2015/02/10 00:13:12:

    Coś pysznego, uwielbiam takie dania. Sama muszę wypróbować te z tego przepisu. Wyglądają bajecznie smacznie. Także inny na to przepis co sama stosowałam <a href="www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/>http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/</a> dzięki za ten artykuł i czekam na następne tego typu.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...