Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 12 grudnia 2014

Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi  sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...



Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy

Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

Białko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

Przygotować farsz. Małego brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ostudzony rozgnieść. Wymieszać z rozgniecioną fetą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, tymiankiem i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.

Pierogi wigilijne

Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 12 grudnia 2014 07:50

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/12 10:38:59:

    Podobają mi się :) Lubię łączyć brokuła z fetą :)

  • Gość napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/12/12 15:57:56:

    Wyglądają perfekcyjnie, chętnie pochrupię :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/12 22:13:00:

    Ale świetne pierożki, wyglądają pysznie :-)

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 10:23:27:

    Piękny mają kształt i kolor :) Takiego nadzienia jeszcze nie jadłam. Często kupuję pierogi z twarogiem i szpinakiem.

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 13:57:09:

    mega pomysł na pierogi!

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 17:10:36:

    Smakowite poduszeczki, bardzo fajny farsz :)

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 18:28:02:

    Wyglądają tak bardzo uroczo i dekoracyjnie! A do tego muszą smakować wspaniale :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 18:28:44:

    Choć bardzo lubię tradycyjne wigilijne smaki, to co roku staram się, by była jakaś nowa potrawa na stole. Fajne te twoje pierożki i jakie żółciutkie :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/14 10:30:24:

    pyszności

  • Gość silasmaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/14 12:34:27:

    Uwielbiam takie dodatki!! Pyszności ;))

  • zblogowani1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/14 15:48:08:

    Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji Potrawy świąteczne na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

  • codojedzenia napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/14 17:04:43:

    Fajne te pierożki!

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/12/15 20:31:51:

    Bardzo ciekawy farsz tych pierożków, pycha :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/17 13:19:28:

    Bardzo podoba mi się ten farsz .... uwielbiam pierożki pod każda postacią:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...