Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 27 listopada 2014

Złota szarlotka

Ta szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia!

Złota szarlotka

Złota szarlotka

Ciasto:

250 g zimnego masła
3 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki śmietany
3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki
2/3 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:

ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
2-3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru z wanilią

Warstwa orzechowa:

100 g masła
2/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
100 g płatków migdałowych
50 g orzechów laskowych grubo posiekanych
50 g płatków owsianych
1/3 szklanki mleka

Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło.

Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić.

Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową.

Piec około 50 minut w temperaturze 170oC. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę.

Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam).

W orzechowym raju 3  Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów  Świąteczne słodkości!  Korzenne przysmaki

 Złota szarlotka



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 27 listopada 2014 14:49

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mojamalakuchnia.wordpress.com napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/27 18:36:09:

    wspaniała szarlotka, aż chce się jeść oczami : )

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/11/28 01:06:43:

    Boska jest :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/28 15:04:30:

    Jeśli chodzi o szarlotkę zawsze jestem na tak!

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/28 19:58:50:

    Dawno nie piekłam szarlotki, narobiłaś mi ochoty :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/11/28 21:50:52:

    Pysznie wygląda, uwielbiam szarlotki :-) pozdrawiam cieplutko :-)

  • robertomi napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/28 23:42:49:

    wierzch orzechowy super :) tylko po co jeszcze tam płatki owsiane się zaplątały

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/29 17:47:13:

    Płatki owsiane? Bo lubię....

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/29 22:18:40:

    Zapisuję przepis, wygląda pysznie, jem oczami Twoją szarlotkę i wyobrażam sobie jej smak, pozdrawiam cieplutko:*

  • Gość napisał(a) z *.cable.teksavvy.com komentarz datowany na 2014/11/29 22:48:33:

    Mniam.. ale smakowicie wygląda :) Święta się zbliżają, także na pewno wykorzystam ten przepis na szarlotkę :)

  • Gość napisał(a) z *.cable.teksavvy.com komentarz datowany na 2014/11/29 22:49:21:

    Pozdrawiam :)
    paulinabergel.blogspot.ca/

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/30 15:36:12:

    Podejrzewam, że Twoi Chłopcy byli zachwyceni:) ... ja bym byla:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/30 20:16:06:

    Wygląda rewelacyjnie! Zjadłabym chętnie. :)

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/01 21:50:05:

    Uwielbiam takie napakowane szarlotki!

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/01 22:57:48:

    Ależ musi świetnie smakować! :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/03 14:39:04:

    przepysznie wygląda

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/12/05 21:56:31:

    Zapisuję, za tydzień robię! Wygląda wspaniale :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...