Malinowa czerwień

Wpis

środa, 19 listopada 2014

Pęczotto buraczane z boczkiem

Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych.

Pęczotto buraczane z boczkiem

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak
3 małe buraki czerwone
1 mała cebula, najlepiej czerwona
1 ząbek czosnku
1 łyżka klarowanego masła
ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego
2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej
100 g chudego boczku
sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku
1 listek laurowy
3-4 kuleczki ziela angielskiego

Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku. Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.

Pęczotto buraczane z boczkiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 19 listopada 2014 08:48

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/19 13:57:05:

    Wpraszam się na taki obiad do Ciebie:) ... buziaki

  • Gość napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/11/19 17:46:09:

    Pyszny miałaś obiadek, ślinka cieknie :)

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/19 19:07:41:

    Dla mnie bomba :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/19 23:15:11:

    I buraki i pęczak bardzo lubię, więc Twoje nietypowe pęczotto pewnie by mi smakowało :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/20 10:01:21:

    wygląda cudnie aż zgłodniałam

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/20 21:55:33:

    Całość prezentuje się bardzo smacznie :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/11/21 18:57:23:

    Jaki świetny pomysł na pęczotto :)

  • malineka napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/26 09:31:24:

    I robi się coraz smaczniej. Z każdym wpisem bardziej głodna.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...