Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 23 listopada 2014

Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem

Dzisiaj w blogowym menu konkretne danie, duża porcja białka. Pomysł prosty, ale zadowoli nie tylko zagorzałych mięsożerców, szczególnie męskiej części. Wybrałam jednak chude i zdrowe mięso z piersi indyka, by nie było zbyt kaloryczne. Danie świetnie się sprawdzi nie tylko na codzienny obiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie...

Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem

Składniki na 6 roladek:

6 grubszych plastrów piersi z indyka (ok. 1,5 cm)
suszony czosnek, słodka mielona papryka, mielony kminek, zioła prowansalskie
sól i pieprz
3-4 łyżki mąki pszennej (byle nie krupczatki)

olej do smażenia
150 g żółtego sera
250 g małych pieczarek
posiekana natka pietruszki

Filety oprószyć solą, pieprzem, ziołami, kminkiem, czosnkiem i papryką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczać z obu stron w mące i zrumienić z obu stron na oleju. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folą aluminiową.

Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry i usmażyć. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać natką pietruszki. Zapiekać aż ser się rozpuści w 190oC. Eskalopki podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 23 listopada 2014 20:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malineka napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/24 11:58:13:

    Wygląda bardzo fajnie, mam nadzieje, że i tak też smakuje.

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/11/24 19:46:38:

    Ale pyszne kotleciki, wyglądają apetycznie :-) pozdrawiam serdecznie :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 15:36:07:

    Robię identyczne z kurczaka, wszyscy za nimi przepadamy :)

  • beata-bcs napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 16:06:04:

    Ostatnio jem dużo indyka - dziękuje za ten pomysł.

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 16:58:52:

    Przepyszny obiad, chętnie bym się wprosiła ;), moje smaki, buziaki :*

  • Gość Marcela napisał(a) z *.nycmny.fios.verizon.net komentarz datowany na 2014/11/25 18:07:29:

    mmm.... kocham indyka! pycha!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 22:04:00:

    Bardzo smaczny obiadek Pati. Pozdrowienia:)

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/11/26 00:49:05:

    Wygląda pięknie, super pomysł na obiad

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/26 18:25:53:

    Fajny pomysł na indyka!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/26 20:04:20:

    Pieczarki i żółty ser to zawsze dobre połączenie .... moje dzieciaki uwielbiają kiedy ziemniaki są uformowane w kulki:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/26 23:49:27:

    pyszności!!

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/12/05 21:53:56:

    Smakowicie wyglądają te eskalopki, mniam :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...