Malinowa czerwień

Wpis

środa, 01 października 2014

Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków.

Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 

Składniki:

1 duża biała kapusta
400 g ryżu
1 kg mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kminek i majeranek
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sos grzybowy:

1 duża cebula
350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki mąki
2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
masło
olej
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

Do duszenia gołąbków:

1,5-2 szklanki bulionu

W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady.

Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami.

Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła – są o wiele smaczniejsze.

W czasie duszenia gołąbków przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. 

 Grzyby

Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 01 października 2014 07:46

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • solankino napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/01 08:01:37:

    Wszystko wygląda smakowicie. Zrobię takie gołąbki. Mam grzybki zamrożone z ubiegłego roku więc dodam je właśnie do sosu grzybowego.Pozdrawiam.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/01 14:17:35:

    Ale bym zjadła:)

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/01 17:35:20:

    Jeszcze nigdy nie jadłam gołąbków z sosem grzybowym.... tylko zawsze pomidorowym... ciekawa jestem smaku...:)

  • Gość napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/10/01 19:06:08:

    Narobiłaś mi ochotę na gołąbki, dawno nie robiłam :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/01 22:40:23:

    Mmm z sosem z leśnych grzybów muszą smakować obłędnie :)

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dyn.user.ono.com komentarz datowany na 2014/10/01 23:40:46:

    Zatęskniłam za ich smakiem patrząc na twoje ,super.

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/02 07:56:48:

    Pychota! :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/02 12:43:45:

    Pati uwielbiam gołąbki, ostatnio dość często je robię ... i znów narobiłaś mi na nie ochoty:)
    PS. zmień literówkę przy mięsie, bo cos malo go na 400 g ryżu:) buziaki

  • Gość napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2014/10/02 17:43:46:

    Gołąbki są na pewno w moim top 10 i bardzo lubię je robić. Daję zdecydowanie mniej ryżu, ale znam takich co lubią jeszcze więcej niż Ty, więc jak zwykle kto co lubi... Grzyby do gołąbków? - jestem na tak! :)

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/10/03 01:02:44:

    Ale mam ochotę na takie! :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/03 09:19:33:

    400 g ryżu na 1 kg mięsa i 1 głowę kapusty u mnie było w sam raz. Wiem, że inni dają nawet w odwrotnych proporcjach. Pozdrawiam :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/03 21:47:45:

    do tej pory zawsze robiłam z sosem pomidorowym, ale musze kiedys sprobować i takiej wersji

  • halski41 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/04 23:43:53:

    Gołąbki to danie z mojego dzieciństwa. Moja babcia przyrządzała je wybitnie, wybornie, wspaniale!

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/10/14 08:44:48:

    Z sosem grzybowym? Rewelacja :)

  • Gość Sybaryta napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/01/22 17:54:19:

    co z cebulą kochanie ?

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...