Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 24 października 2014

Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

Pierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem...

Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

Nadzienie:
2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
300 g twarogu
1 duża cebula (lub 2 małe),
3-4 plastry wędzonego boczku,
sól, pieprz, suszony majeranek

Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić.
Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
1 jajko
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
niepełne 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.


Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 24 października 2014 07:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/24 08:07:43:

    Pyszna propozycja:)

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dyn.user.ono.com komentarz datowany na 2014/10/24 13:25:29:

    Smaczny obiad ,u mnie też pierogi .

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/24 15:46:20:

    Super pomysł.

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/24 20:37:15:

    Takim pierogom ciężko się oprzeć :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 08:05:21:

    jaki apetyczny farsz;)

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 16:52:02:

    Coraz bardziej zaskakują mnie Twoje dyniowe koncepcje! =O

  • ugotujmyto.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 18:42:33:

    Dla mnie bomba :)!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 22:22:18:

    Takiego farszu bym nie wymyśliła, podziwiam i gratuluje odwagi :)

  • piotrowicz.marta napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/26 11:47:19:

    próbowałam i szczerze smakowały lepiej niż się spodziewałam

  • Gość lem napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/10/26 11:59:04:

    Witam!
    Te bezkrytyczne komentarze, ochy i achy są owszem miłe, ale... Zabrałem się i ja za te pierogi - i kicha. Jakie ziemniaki należy gotować do jakiej miękkości. Myślałem, że pierogi gotuje się przez określony czas od wypłynięcia. Czy naprawdę nikt nie zauważył tej najdelikatniej mówiąc niespójności w przepisie?
    Pozdrawiam - Leszek

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/26 12:05:20:

    Generalnie mam jakąś awersję do robienie pierogów i innych klusek, pewnie to zwykłe lenistwo... ;) Ale po obejrzeniu zdjęć Twoich pierogów od razu mam ochotę zakasać rękawy do pracy :)

  • Gość napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/10/26 17:23:32:

    Ciekawie dobrałaś składniki na farsz. Pyszne pierożki, marzą mi się na obiad :)

  • Gość Back Taste napisał(a) z 80.111.161.* komentarz datowany na 2014/10/26 21:14:59:

    Takich pierogów to ja Kochana nie jadłam jeszcze;) wyglądają obłędnie.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/27 07:46:04:

    Dziękuję za miłe słowa, ale nikt nie jest doskonały. W przepisie wkradł się błąd, ale już go poprawiłam. Pierogi nie gotuję na czas, bo to zależy od wielu czynników, ale sprawdzam miękkość ciasta, Leszku!

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/10/28 08:04:19:

    Świetne pierogi, mniam :) Ciekawy farsz!

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/28 13:33:32:

    Mam dynię, pasowałoby spróbować takich pierożków :-)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/29 11:59:33:

    Ciekawa kombinacja:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...