Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 27 października 2014

Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami

Czy nie macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20oC. Ale to już historia...

Kremowa zupa dyniowa z suszonymi grzybami

Składniki:

300 g surowej dyni – wypatroszonej i pokrojonej na kawałki

1 mały seler pokrojony na kawałki

1 duża marchew pokrojona na kawałki

1 mała cebula pokrojona w kostkę

3-4 ząbki czosnku

garść suszonych grzybów

1 l wrzątku lub bulionu warzywnego

2 łyżki suszonego majeranku

szczypta pieprzu kajeńskiego

po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

2 łyżki masła 

Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę,  przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

avorio

  Szybkie zupy! 

Grzyby  Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 października 2014 09:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Jamnicza Kuchnia napisał(a) z *.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2014/10/27 14:07:31:

    Oj ta zupa na pewno mocno rozgrzeje :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

  • dite napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/27 15:00:03:

    Dynia z grzybkami? Ciekawe połączenie aż chętnie wypróbuję ;). Ostatnio robiłam zupa krem z kukurydzy i dyni i było pycha, ale lubię kombinować, wiec i grzybki są mile widziane :). Jakiś brunch zorganizuję na Halloween i na pewno się takie przepisy przydadzą ;)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/27 18:10:37:

    Za szybko nie, ale jakoś tak nagle na nas spadły. W końcu jeszcze kilka dni temu chodziłam w letniej kurteczce, a teraz już rękawic i zimno, zimno.

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/10/28 08:02:57:

    Zjadłabym takiej zupki :)

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/28 10:16:23:

    Bardzo ciekawa propozycja :) Za 4 dni dostanę dynię od babci i też zaszaleję ;)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/28 18:59:36:

    fajny pomysł na zupę

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/29 12:03:25:

    Bardzo podoba mi się określenie "wypatroszona dynia" :) .... a tego, jakże pysznego warzywa z grzybami jeszcze nie łączyłam:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...