Malinowa czerwień

Wpis

środa, 22 października 2014

Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

Mój ulubiony kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin...

Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

Składniki:

kawałek wędzonego boczku - ok 100 g

250 g kiszonej kapusty

1 mały seler

1 duża marchew

3 ząbki czosnku

mała cebula

3 średnie kremowe ziemniaki

1 szklanka puree z dyni

1 listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

łyżeczka kminku

kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam)

sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

4 łyżki posiekanej natki

Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą. 



Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 22 października 2014 14:16

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/22 15:46:17:

    Ciekawe połączenie.

  • babaluca1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/22 18:15:11:

    nigdy bym nie wpadła na to by do kapuśniaku dać dynię - wygląda bardzo apetycznie

  • Gość napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/10/22 20:41:55:

    Fajny pomysł na kapuśniak, dynia świetnie współgra z kapustą :)

  • maciek.korski napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/22 23:22:04:

    cudny dyniowy wkład :) a jaki kolor fajny dzięki temu :)

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dyn.user.ono.com komentarz datowany na 2014/10/23 09:47:27:

    Świetna zupa.

  • michal-janik napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/23 22:54:14:

    Nie będę ukrywać, że strasznie przepadam za kapuśniaczkiem, zawsze jak żonie kończą się pomysły na obiad to delikatnie sugeruję, by mogła zrobić pyszny kapuśniak.

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/10/24 01:28:15:

    Ale ciekawa wersja! :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 08:02:15:

    fajny pomysł. Ale mi smaku zrobilaś na kapuśniak już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/26 12:07:27:

    Bardzo oryginalna zupka. Piękny kolorek kapuśniak zyskał dzięki dyni. Super!

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/10/28 08:05:22:

    Z takim dodatkiem musi być ciekawa w smaku :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/29 11:56:00:

    Powiem Ci, że taki kapuśniak zdecydowanie bardziej do mnie przemawia niż tradycyjny:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...