Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 28 października 2014

Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

To chyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie... Do beszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat.

Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

Składniki:

1 opakowanie makaronu cannelloni
150 g sera żółtego, startego
na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura)

słodka papryka do posypania

Farsz:

500 g mięsa mielonego z indyka
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 młode cukinie
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ziół do pizzy
1 łyżka oregano
sól, cukier i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka zimnego mleka
1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
pół szklanki musu z dyni

Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania płynu. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła, oregano i natkę. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w  w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree z dyni, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.

Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie żaroodporne (przykryte) włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) na 45 minut. Po 30 minutach wyjąć, posypać startym serem i słodką papryką w proszku. Zapiekać do rozpuszczenia się sera.



Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 28 października 2014 13:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...