Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 18 września 2014

Leczo

Zaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku...

Leczo

Składniki:

300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki)
150 g cienkich kabanosów
3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
2 małe cukinia
1 duża cebula
3 czerwone papryki (dowolnego koloru)
3 ząbki czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cukier, sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki ostrego Ajvaru

Kiełbaski i kabanosy pokroić na 1-2 cm kawałki, a cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zalać  bulionem i zagotować. Z papryk usunąć środki i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Cukinię pokroić w kostkę. Również dodać do wywaru z kiełbasą i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Dodać do Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach.

Pora na pomidora!   Paprykujemy 5

Leczo

Leczo

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 18 września 2014 19:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napiecyku napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/09/18 21:00:26:

    Pomysł na szybki i zdrowy obiad. Często robię, nawet zimą :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/18 21:34:37:

    Uwielbiam leczo, ale robię zupełnie inaczej. U Ciebie ten ajvar mi się podoba jako dodatek.

  • klemantyna napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 10:10:22:

    mmm pysznośći,i rzeczywiście dużą zaletą jest brak smażenia :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 10:13:32:

    Szkoda, że moja rodzina nie przepada za warzywami. Takie rzeczy muszę zawsze gotować tylko dla siebie, a wiesz jak to się chce gotować oddzielnie ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 10:36:24:

    U mnie z kolei nie ma chętnych na ciasta... wszyscy wiemy jakie wzięcie na blogu mają słodkie wypieki...

  • asia.kaminska napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 17:38:34:

    Ulubione danie u nas w rodzinie!

  • celinka90 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 17:58:18:

    świetny pomysł, że też o tym sama nie pomyślałam

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 21:21:37:

    Pyszne, aromatyczne danie :)

  • pelnytalerz napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/20 00:52:50:

    Ciekawy przepis. Dziękuję za dodanie go do akcji pomidorowej :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/22 19:46:14:

    leczo uwielbiam pod każdą postacią

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/23 10:29:57:

    Wspaniała wersja leczo, bogata i w takiej postaci jaką bardzo lubię, czyli z dużą ilością sosu :)

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dyn.user.ono.com komentarz datowany na 2014/09/23 14:33:02:

    Pychota!.

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/09/25 10:25:57:

    Idealne danie na jesień :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...