Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 03 maja 2014

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

Korzystając z pięknej pogody w ostatnich dniach, niewiele czasu spędzałam w kuchni czy przy komputerze. Patrząc na liczbę wpisów blogerów, jak i wejścia na blog, wszyscy chyba wyruszyli na majówkę...

Dzisiaj ochłodziło się i podwójnie świąteczne popołudnie spędzamy leniwie na ulubionych przyjemnościach. Ja zaczęłam czytać nową książkę, ale mimo ciekawego wstępu, zaczęłam ziewać. Widząc pusty komputer, usiadłam, by przejrzeć moje niepublikowane przepisy. Niewiele ich, za to dużo przepisów czeka na opracowanie. Wymaga to nieco czasu, bo większość z nich to moje improwizacje. Jedna z nich właśnie się pisze. Jeden z naszych weekendowych obiadów. Zapraszam na roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym...

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki na 6 roladek:

3 duże filety kurczaka
5-6 kostek mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
ok. 50 sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazura)
sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta włoskich ziół
olej i łyżka masła do smażenia

Do sosu:
ok. 100 sera z niebieską pleśnią, tego samego co użyliśmy do nadzienia
sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta włoskich ziół
1 trójkącik sera topionego
2/3 szklanki śmietanki 18%
posiekana natka pietruszki


Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem,czosnkiem i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak rozmrozić i odparować z solą i pieprzem na łyżeczce masła, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Na filetach rozprowadzić masę szpinakowo-serową. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku, dodać serek topiony i pleśniowy, zioła, czosnek, pieprz i sól do smaku. Mieszać do rozpuszczenia serów, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę zagotować i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać z kaszą, ryżem i surówką.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 03 maja 2014 18:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/04 13:03:56:

    Pyszny obiad:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/04 18:10:33:

    Jak dla mnie bomba, chociaż musiałbym zjadać sama.

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/04 21:13:57:

    Jadłam podobne roladki, tylko z fetą, muszę wypróbować pomysł z serem pleśniowym :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/04 22:41:34:

    Ja też leniuchowałam całą sobotę ;)
    Na szpinak piszę się zawsze i wszędzie !!

  • nastikorc88 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/05 13:20:10:

    Bardzo smaczne. Szpinak i ser pleśniowy zawsze i wszędzie! :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/05 17:07:28:

    ale mi smaku zrobiłas

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/05/06 09:09:15:

    Przepyszne takie roladki :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...