Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka idealnie pasuje na Wielkanoc do pieczonych i duszonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny...

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

pół główki czerwonej kapusty
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli

Sos:

sok z połówki cytryny
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki cynamonu

Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i dokładnie wymieszać. W kubku podgrzać sok pomarańczowy (do maksymalnie 40oC), dodać miód i cynamon, mieszać do rozpuszczenia miodu. Wlać do kapusty, dodać oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku. Schłodzić.

Surówka z czerwonej kapusty

Wielkanocne Smaki - edycja IV Surówkowo witamy wiosnę! 

Wielkanoc bez glutenu. Lekka Wielkanoc

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 kwietnia 2014 20:15

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 21:46:31:

    Uwielbiam taką kapustkę, szczególnie dodatkowo polaną sosem (takie moje dziwactwo :P)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/15 10:55:07:

    Uwielbiam, moja ulubiona, właśnie się zastanawiam dlaczego tak rzadko ją robię ? :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/04/15 21:06:30:

    Uwielbiam taką surówkę :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/17 09:27:39:

    Pyszna jest taka kapusta:). Ja już odwiodłam Teściowa od pomysłu robienia obiadu na drugi dzień Świąt ..... :)

  • darekw-90 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/18 11:36:21:

    Surówka to coś akurat dla mnie. Czerwona kapusta jest świetna

  • stani-1991 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/23 10:29:07:

    Bardzo fajny dodatek do mięsa. Wygląda bardzo apetycznie i jest trudne do wykonania.

  • Gość Asia napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/02/08 13:21:24:

    W składnikach sosu jest ocet balsamiczny ale nie ma go w opisie... Jest używany do tej surówki czy nie?

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/08 20:36:57:

    Tak Asiu, już poprawiam :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...