Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 13 kwietnia 2014

Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

Choć nikt w mojej rodzinie nie choruje na celiakię, z czystej ciekawości, a może przez chęć poprawy jakości naszego menu, chętnie przygotowuję dania bezglutenowe, zwłaszcza wypieki. Do tej pory zaprzyjaźniłam się z mąkami: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą. Ryżowa nie przypadła mi do gustu, ale ugotowana i zmielona ciecierzyca to moje kulinarne odkrycie. Jest doskonałym spoiwem, jak białko jajka i świetnie sprawdza się w kruchych ciastach. Ciasteczka orzechowe i ciasteczka czekoladowe to prawdziwe hity. Idąc za ciosem, przygotowałam dziś spody do mazurków. Polecam!


Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

Składniki ciasta:

2,5 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować, a następnie odcedzić i osuszyć
2 łyżki miękkiego masła
3 kopiate łyżki nutelli
2/3 szklanki brązowego cukru

Polewa:

1 czekolada mlecza
1czekolada gorzka
1/2 szklanki mleka w proszku
ok. 60 g masła
1 szklanka słodkiej śmietanki
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka żelatyny

Do dekoracji:

orzechy laskowe, migdały w skórkach i bez skórek, słupki migdałowe

W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus. Dodać masło i nutellę oraz cukier, wyrobić. Z ciasta formować okrągłe placki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie oderwać małe fragmenty i formować z nich w dłoniach długie ruloniki, tworząc rant na brzegach placuszków. Wygładzić powierzchnię. Piec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.

Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy namoknie, podgrzać i rozpuścić. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mleko w proszku i rozpuścić.Dodać masło i połamaną czekoladę. Gotować do rozpuszczenia, wlać żelatynę i mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić, następnie wylać na upieczone mazurki i poczekać aż masa nieco stężeje. Następnie udekorować.



Wielkanoc bez glutenu.   Dzień czekolady   Wielkanocne Smaki - edycja IV

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 13 kwietnia 2014 20:58

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/04/13 21:06:32:

    Bardzo ciekawy pomysł na spód :) Piękne te Twoje mazurki!

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/04/14 00:54:22:

    Urocze są! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 01:02:26:

    Zdecydowanie moje smaki :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 07:52:23:

    ale pieknie Ci wyszły :) jestem pod wielkim wrazeniem!

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 10:00:29:

    Sliczne sa te Twoje mazurki. Porywam jednego ;)

  • Gość wenus-lifestyle napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/04/14 13:44:18:

    Wyglądają rewelacyjnie :) Świetny pomysł, żeby zrobić kilka małych mazurków, zamiast jednego dużego :P

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 13:56:34:

    jakie cudne ! wyobrażam sobie, jak muszą smakować :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 14:11:39:

    Piękne:) .... nie planowalam w tym roku mazurka, ale może jednak:) buziaki
    PS. Zgubiłas słowo "masło" w składnikach:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 14:16:57:

    Dzięki wielkie!

  • Gość BabaLuca napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/14 15:19:07:

    cudeńka

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 15:45:15:

    Przez 11 lat byłam na diecie bezglutenowej. Kiedyś nie było takiego wyboru produktów i smakołyków. Z chęcią zjadłabym takiego mazurka :)

  • gauger napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 16:09:25:

    Nie trzeba chorować na celiakię żeby unikać glutenu, mam swoje teorie na jego temat;-)

    --
    maszynybudowlane24h.pl/koparki-jcb

  • Gość napiecyku napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2014/04/14 16:28:21:

    Bardzo pomysłowo przygotowałaś te mazurki :) Ciekawi mnie zwłaszcza smak spodów. Pozdrawiam ; )

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 20:30:14:

    Ładne te mazureczki zrobiłaś !:)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 21:53:43:

    Śliczne pyszności :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 23:31:38:

    ja też w tym roku postawiłam na czekoladowego. ślicznie je ozdobiłaś

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/16 13:59:21:

    Piękne :-) mam w domu ciecierzycę, może takie zrobię :-)

  • darekw-90 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/18 11:37:08:

    Ciasteczka wyglądają przepysznie. Ogromny talent tak udekorować

  • Gość x napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/02 15:05:22:

    zapowiadało się zdrowo i eko... a tu... nutella ;(

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...