Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 19 kwietnia 2014

Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia

Serdecznie dziękuję za życzenia składane w komentarzach... Teraz kolej na mnie.

Niech Święta Wielkiej Nocy umocnią w Was dobro, piękno i mądrość.

Niech dopisuje Wam pogoda ducha i wiosenny nastrój.

A przy rodzinnym stole zagości radość i szczęście.

Wszystkiego co najlepsze życzy

Patrycja z rodziną.

Do życzeń dołączam również babkę wielkanocną w bardzo optymistycznym kolorze...

Przepis na ciasto: Moje wypieki 

Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
60 g drobnego cukru do wypieków
20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
2 duże jajka, roztrzepane
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
310 ml letniego mleka
słoik konfitury z borówek

Do większego naczynia przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 60 minut).

Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko mąką. Na cieście rozsmarować konfiturę z borówek, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przełożyć do formy na babkę. Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos. Wyjąć z formy i ostudzić.

Polewa:

1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki mleka w proszku
cukier puder

czerwony barwnik spożywczy
perełki cukrowe


Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Ostudzoną babkę polać równomiernie lukrem i udekorować perełkami.

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki i babeczki  Babki Wielkanocne 2015

Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 19 kwietnia 2014 20:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/19 21:34:22:

    Wesołych Świąt Patrycjo !

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/19 22:24:48:

    Ależ ona urocza! Wesołych Świat Pati dla Was :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/19 23:46:32:

    Pysznie oblana ta babeczka ;) Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych dla Ciebie i Twojej rodziny :) Pozdrawiam

  • Gość BACK TASTE napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/04/20 12:02:46:

    Wesołych Świąt Patrycjo:) Spędź je tak jak pragniesz.

    Pozdrawiam
    Di

  • litwaa napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/20 13:24:47:

    Świetny przepis tylko ten kolor taki dziwny:-)
    --
    trening personalny wrocław

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/04/20 20:51:09:

    Wygląda wspaniale, pewnie jest równie pyszna jak wygląda! :)
    Wesołych Świąt! :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/20 21:36:49:

    Babka wygląda pysznie i Wesołych Świąt !:).

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/21 21:59:56:

    Niesamowity kolor! :)
    Dziękuję za życzenia :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/22 17:16:38:

    Ależ śliczna ta babeczka - prezentuje się zupełnie wyjątkowo :)

  • zawszeewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/22 22:49:13:

    Patrycja, życzyłam Ci wszystkiego co najpiękniejsze! Radości z Tego Pięknego Święta! Aby pozostała na dłużej....! Uściski po-świateczne!

  • stani-1991 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/23 10:24:29:

    Ale fajna różowa babka. Nigdy takiej nie widziałam. Super.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/30 10:56:19:

    To taka nadziewana baba ..... musiala smakować wspaniale:). Buziaki

  • damianek69 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/01 15:06:43:

    Trzeba mieć dar żeby takie śliczności stworzyć ! :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...