Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 20 lutego 2014

Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

Kiedy w domu są gołąbki - jest wielkie święto. Z tej wersji jestem wyjątkowo zadowolona. Wyszły takie jak lubię, pikantne, aromatyczne, kapusta idealnie miękka, sos aksamitny. Warto poświęcić pół soboty na ich przygotowanie...

Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

Składniki:

1 duża biała kapusta
500 g pęczaku
500-700 g mielonego mięsa, wieprzowego lub wołowego
150 g salami w plastrach
250 g kiełbasy chorizo lub myśliwskiej
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
kminek i majeranek
1 łyżka ziół prowansalskich
przyprawa do chili con carne

Sos:

1 szklanka passaty pomidorowej
1 szklanka bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietany 18%
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka oregano
łyżka przyprawy chili con carne
cukier, sól i pieprz
olej do smażenia

Do duszenia gołąbków:

1,5-2 szklanki bulionu

W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady.

Pęczak ugotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Salami pokroić w kosteczkę. Dodać razem z usmażoną kiełbasą do pęczaku. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą chili con carne.

Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalewamy gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem pomidorowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła – są o wiele smaczniejsze.

Sos:

Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać bulion, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Następnie wlać passatę, dodać słodką paprykę, oregano, przyprawę do chili con carne, Wlać śmietankę, i mieszając, zagotować. Doprawić do smaku cukrem,  solą i pieprzem.

Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

Gołąbki z pęczakiem, chorizo i salami w pikantnym sosie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 20 lutego 2014 09:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aneta.deptula napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 10:12:59:

    poproszę jednego..... wyglądają cudownie

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 12:26:08:

    Bardzo smakowita wersja gołąbków :)

  • Gość agattekh napisał(a) z *.ip.gronet.pl komentarz datowany na 2014/02/20 17:57:32:

    Narobiłaś smaka tymi gołąbkami :-)

  • Gość Natalia - Poezja Smaku napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/02/20 18:42:51:

    Wspaniałe smaki, uwielbiam gołąbki z kaszą, ale zazwyczaj robiłam z gryczaną - a pęczak wygląda znakomicie :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 23:53:48:

    A u mnie gołąbki dosyć często, mimo że są pracochłonne. Robię zazwyczaj z 2 główek kapusty i mam z głowy gotowanie na przynajmniej 3 dni :) Najczęściej robię z mięsem i ryżem, ale z pęczakiem też robiłam. Połączyłam go z grzybami.

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/21 06:55:54:

    ślinka cieknie :) <3

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/21 10:52:44:

    Wyglądają świetnie, w takiej wersji gołąbków nie jadłam, ale jestem pewna, że by mi smakowały :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/02/21 12:47:19:

    Rewelacja! Takich gołąbków to ja jeszcze nie jadłam. Cudownie wyglądają :)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/21 22:40:43:

    jak dla mnie bomba !

  • Gość Aliel Matysiak napisał(a) z 188.116.36.* komentarz datowany na 2014/02/22 09:22:02:

    No to musi być po prostu pyszne! fajna wersja, taka na wypasie, przemawia do mnie bardziej, niż te tradycyjne

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/22 19:47:28:

    Bardzo lubię robić gołąbki .... tylko sparzac liście nie cierpię:) .... rewelacyjna jest Twoja wersja z pęczakiem:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...