Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 08 grudnia 2013

Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

Przepis na ten pyszny piernik z nalazłam u Aniado. Pochodzi z bloga Moje wypieki, na którym widnieje jako Ciasto z karamonem i daktylami. Ciasto przerobiłam, dodając kakao, mąkę żytnią zamieniłam na gryczaną, a kardamon na domową przyprawę piernikową. Ponadto udekorowałam upieczone ciasto kremem z twarożku i bitej śmietany. Piernik, bez miodu jest lekki i puszysty. Po prostu wspaniały... Oto składniki i wykonanie po moich modyfikacjach:

Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

Składniki:

175 g suszonych daktyli, bez pestek
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
200 g masła
150 g jasnego cukru muscovado
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy korzennej
170 g mąki gryczanej
30 g kakao
skórka starta z pomarańczy

Dekoracja:

400 g twarożku zmielonego dwukrotnie (bez soli)
180-200 g schłodzonej śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
1 duża łyżka żelatyny
1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz śmietany kremówki).

Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. Można również masę zmiksować na mus za pomocą blendera.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu oraz skórkę z pomarańczy.

Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy, kakao i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała średnicę 23 cm). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

Następnie udekorować kremem śmietanowo-serowym, najlepiej za pomocą szprycy oraz przesianym kakao i cukierkami.

Wykonanie kremu: żelatynę zalać zimnym mlekiem, po kilku minutach podgrzać i rozpuścić żelatynę, a następnie przestudzić. Połączyć z twarożkiem i cukrem pudrem. Kremówkę ubić, wmieszać do serka z żelatyną i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Kiedy nieco stężeje, włożyć do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyłożyć na ciasto. Można posypać kakao lub przyprawą korzenną i posypać cukrowymi gwiazdkami i przekrojonymi na pół migdałami w czekoladzie.

Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

     

      

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 08 grudnia 2013 16:28

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/08 17:55:00:

    Świetna przeróbka:)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/09 09:19:28:

    bardzo ciekawe ciasto i wygląda smacznie - chętnie bym spróbowała

  • Gość Jesteśmy tym, co jemy napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/12/09 11:39:44:

    Jestem ciekawa smaku, nie robiłam słodkości na mące gryczanej, choć wytrawne tak. Mocno wyczuwalny jest smak gryki?

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/09 11:49:33:

    Według mnie, nie. Dzięki przyprawom i kakao. Pozdrawiam :)

  • babaluca1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/09 13:27:58:

    nigdy nie jadłam wypieku na mące gryczanej, natomiast wygląd i aranżacja ciasta sprawiają, że choć mały kęsik bym chętnie porwała :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/12/09 14:21:08:

    Prześlicznie wygląda ten piernik :) Ciekawy przepis, mąka gryczana? Interesujące.

  • Gość jula napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/09 15:09:04:

    zdrowe ciasto na wigilię - super!

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/09 17:41:35:

    Pięknie udekorowany, tak wspaniale go zareklamowałaś, że aż mam ochotę upiec taki piernik!

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/10 18:48:43:

    To taki piernik na bogato :-) rewelacja :-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 09:33:25:

    pięknie wygląda

  • Gość Andrzej napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/29 19:49:19:

    Urzekający Wygląd -wyjątkowo apetyczne pierniczki-

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/08 10:27:17:

    Pięknie udekorowany ... no i piernikowy - a to zdecydowanie nasze smaki:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...