Malinowa czerwień

Wpis

środa, 18 grudnia 2013

Choinki z piernika z lukrem mlecznym

Kusiły, kusiły i postawiły na swoim! Piernikowe choinki z przepisu Doroty Świątkowskiej. Nie są identyczne wizualnie, ale proporcje składników ciasta zachowałam, bo jest świetne. Na pewno jeszcze skorzystam. Zamiast lukru królewskiego, zrobiłam swój lukier mleczny, jak do ciasteczek gryczanych.

Choinki sfotografowane. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak dać je komuś w prezencie. Myślę, że to dobry pomysł, by w kilku zaprzyjaźnionych pokojach biura zostawić swój świąteczny znak rozpoznawczy :)

Choinki z piernika

Choinki z piernika

Składniki na około 14 choinek:

230 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka miodu
1 duże jajko
5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej, np. domowej z tego przepisu
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.

Piec w temperaturze 200oC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4-5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Choinki z piernika

Choinki z piernika

Lukier mleczny:

1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki mleka w proszku
cukier puder

oraz cukrowe kuleczki, gwiazdki, cukier puder jako imitacja śniegu

Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru mlecznego, rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki (ja zrezygnowałam z tej dekoracji). Na choinkach można podoklejać cukrowe kuleczki jako bąbki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).

* niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

Choinki z piernika

Choinki z piernika

    Festiwal  

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 18 grudnia 2013 21:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/18 21:58:30:

    O rety, jakie fajowe! Też chciałabym dostać taki prezent :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/18 22:11:39:

    wspaniałe! Rzeczywiście świetny pomysł na świąteczny prezent :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/19 12:32:57:

    Śliczne te choinki, jak z bajki :-)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/19 14:56:07:

    Wyglądają prześlicznie, nie można oczu oderwać, pozdrawiam cieplutko :***

  • Gość ugotujmyto.pl napisał(a) z *.15-2.cable.virginm.net komentarz datowany na 2013/12/19 20:37:46:

    Wyglądają cudnie :)!

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2013/12/19 20:52:47:

    Rewelacja! Wygląda po prostu... genialnie :) Świetny pomysł na słodką dekorację stołu świątecznego.

  • tomasze850 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/20 12:07:48:

    Ciekawy pomysł,wyglądają ślicznie,pewnie tak samo smakują.Tylko wydaje mi się,ze jest to czasochłonny przepis.

  • panek.l napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/20 12:34:55:

    Cudne :) Jak z obrazka! Ciekawe czy smakują tak dobrze jak wyglądają ?

  • Gość RewolucjeNaTalerzu napisał(a) z *.static.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/20 13:26:06:

    Choinkowe cuda :). Też jutro piekę, ale może spróbuję tego przepisu ;).

  • babaluca1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/20 14:25:36:

    jakie piękne i śnieżne - szkoda, że nie mam tylu foremek gwiazdkowych

  • Gość Alina napisał(a) z *.leon.com.pl komentarz datowany na 2013/12/20 21:06:45:

    śliczne masz te choinki

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/21 09:54:17:

    Mam do Ciebie ogromną i nietypową prośbę :) Czy mogłabyś jedno z tych zdjęć dodać do swojej galerii FF i do wątku konkursowego? fotoforum.gazeta.pl/72,2,887,148252745.html Twoje wspaniałe choinki zasługują na większe rozreklamowanie :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/21 11:26:28:

    Przesłodkie :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/22 20:02:58:

    Dziękuję Aniu, dodałam...

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/24 08:13:26:

    ale sliczności

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/08 11:04:18:

    Pati cudowne choineczki:) .... takie prawdziwe, "obsypane śniegiem":)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...