Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 14 listopada 2013

Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

Z okazji Orzechowego Tygodnia u Atiny przygotowałam kilka propozycji, dziś chcę zachęcić Was do upieczenia orkiszowego chleba z orzechami. Naturalnie ciemny, zdrowy i bardzo smaczny. Oparłam się na przepisie ze strony Smakowitychleb.pl, który lekko zmodyfikowałam. Dałam więcej orzechów niż w oryginale, a od siebie dorzuciłam jeszcze pestki słonecznika i dyni, a zamiast suszonych, użyłam świeżych drożdży. Poza tym chleb wyrabiałam ręcznie, a ciasta przed upieczeniem nie nacinałam, bo zwyczajnie o tym zapomniałam...

Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

Składniki:

400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżeczka suszonych drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml letniej wody
100 g różnych orzechów (u mnie ok. 100 g)
po 30 g pestek dyni i słonecznika
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

Mąkę wsypujemy do misy miksera. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Następnie siekamy je na drobniejsze kawałki i dorzucamy do mąki. Dodajemy drożdże, cukier, sól. Włączamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i powoli zaczynamy wlewać cienkim strumieniem letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami lub mąką. Innym sposobem na to, by ciasto się do formy nie kleiło, jest wyłożenie keksówki papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciast, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem, tworząc ukośne linie i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze kilka minut dopiekamy.

Wyjmujemy chleb z piekarnika i formy, studzimy przed podaniem.

Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

Orzechowy Tydzień    

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 14 listopada 2013 20:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/14 20:42:09:

    Oj cudownie się prezentuje... tyle zdrowia w środku :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/15 06:37:17:

    Pyszny musi być ten chlebek. Ładnie wygląda. Lubię takie.

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/15 07:25:37:

    Twoj chlebek jest idealny, zakochałam się <3

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/17 19:58:03:

    Uwielbiam domowe pieczywko, a takiego jeszcze nie jadłam :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/18 11:44:23:

    Wygląda pysznie:). Uwielbiam chleby z orzechami, jednak piekę rzadko bo moi chłopcy już mniej je lubią:)

  • babaluca1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/18 14:30:58:

    dobrze, że mam zapas mąki orkiszowej - wypróbuje koniecznie przepis

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...