Malinowa czerwień

Wpis

środa, 09 października 2013

Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Kupiłam kurki w promocyjnej cenie, a tego samego dnia mój mąż przyniósł do domu kilka maślaków, które rosły w pobliżu jego miejsca pracy. Teren otoczony jest lasem, więc o tej porze roku, przy sprzyjającej aurze można nazbierać borowiki, podgrzybki, kanie czy maślaki. Kilka wystarczy na obiad dla naszej czwórki.

Z wspomnianych wcześnie kurek i maślaków zrobiłam tartę. Zdecydowałam się na drożdżowy spód z dodatkiem twarogu. Puszysty i miękki i nie tak kaloryczny niż tradycyjny maślany. Tarta jest jednak dość syta z powodu obfitości sera i śmietany w nadzieniu. Mały kawałek mi wystarczył, więc tartę jedliśmy przez dwa dni. Nazajutrz po odgrzaniu była jeszcze smaczniejsza...

Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Ciasto:

250 g sera twarogowego, najlepiej tłustego

2 jajka

2 szklanki maki pszennej

½ łyżeczki cukru

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

3 łyżki stopionego masła lub oleju

Nadzienie:

400 g świeżych kurek i maślaków

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

łyżka majeranku

sól i pieprz

350 g kwaśnej gęstej śmietany

3 jajka

250 g miękkiego, słodkawego sera żółtego, najlepiej ementalera

olej do smażenia

Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z jajkami, solą i mąką do ciasta i wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto, dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. 

Grzyby oczyścić, najlepiej przelać wrzątkiem i oczyścić. Z maślaków zdjąć brązową skórkę. pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać posiekaną natkę i majeranek. Ostudzić. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać ze śmietaną. Zetrzeć 1/3 porcji sera i wymieszać ze śmietaną, dodać smażone grzyby. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć na spód formy do tarty i wylepić, tworząc 4-5 cm brzeg. 1/3 porcji sera zetrzeć na spód ciasta, na ser wyłożyć grzybowy farsz, a na wierzch zetrzeć pozostały ser. Piec w 180oC do zrumienienia ciasta (ok. 40 minut). Podawać gorącą.

 

Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 09 października 2013 17:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/09 17:51:19:

    Ależ się prezentuje. Po pierwsze zdjęcia pierwsza klasa, po drugie smak musi być wyborny. Mój mąż na pewno byłby zadowolony w pełni z takiego dania

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/09 17:56:11:

    Dziękuję Basiu. Mój ma zły humor, więc tarta nic dziś nie pomoże.
    A jeśli chodzi o zdjęcia, to miałam dziś urlop, a co za tym idzie czas, święty spokój i dobre światło :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/09 20:46:57:

    O jejku, ale musi być pyszna :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/10 09:38:52:

    Cos wspanialego! :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/10 14:36:25:

    Ależ musiała bosko smakować! Uwielbiam kurki :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/10 19:15:28:

    pyszna:) ja koniecznie bym popiła barszczykiem czerwonym ;)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/11 19:21:47:

    Uwielbiamy takie tarty:) Cudowna:)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/15 14:05:27:

    Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym zjadła taki kawałek :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...