Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 20 października 2013

Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

Serdecznie zapraszam na sernik. Jestem pewna, że skusi Was tak smakowity zestaw smaków... Ja spróbowałam tylko niewielki kawałek, bo dzień mam dzisiaj pełen wrażeń. Objechaliśmy cudowne o tej porze Bieszczady, a za chwilę wybieramy się z mężem na koncert Kultu. Sernik piekłam do późna w nocy, a dziś wcześnie rano pisałam przepis poniżej i robiłam zdjęcia. Żałuję, że jutro nie jest niedziela... Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń :)

Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

Spód:

100 g białej czekolady
200 ml słodkiej śmietanki
2 jajka
5 łyżek oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

500 g twarogu sernikowego
250 ml śmietany kremówki
4 białka
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mały słoik wiśni w syropie
8 Michałków kokosowych

Frużelina:

400 g wiśni (mrożonych, bez pestek)
2/3 szklanki cukru
1 budyń wiśniowy
1,5 szklanki wody (część wody można zastąpić syropem z wiśni)
kilka goździków



Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietance, ostudzić. Jajka zmiksować z olejem, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować, porcjami wsypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Wylać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć i ostudzić.

Wiśnie odsączyć z syropu, Michałki pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić zimną kremówkę. Twaróg dobrze wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Dodawać porcjami ubite białka, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. 1/3 masy serowej wyłożyć na upieczone ciasto, następnie równomiernie rozłożyć po połowie wiśni i Michałków. Na nich rozłożyć drugą część masy serowej, a na niej resztę wiśni i czekoladek. Następnie wyłożyć trzecią część masy i wyrównać powierzchnię. Piec w 180oC przez pierwsze pół godziny, następnie dopiekać sernik w 150oC na termoobiegu aż sernik będzie na środku stabilny. Potem wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

W trakcie pieczenia wykonać frużelinę. Wiśnie umieścić z cukrem i goździkami w rondelku, zalać 1 szklanką wody i po zagotowaniu gotować jeszcze 10 minut. Budyń rozpuścić 1 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć i prawie całkowicie ostudzić. Wyłożyć na schłodzony już sernik.

Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 20 października 2013 18:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 18:42:16:

    Sernik na bogato. Pyszny!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 18:45:40:

    Nawet za tak mały kawałek dałabym się pokroić:) ..... cudny sernik:) buziaki i bawcie się dobrze na koncercie:)

  • Gość blanulka napisał(a) z *.207.broadband10.iol.cz komentarz datowany na 2013/10/20 19:19:23:

    Co to jest "Michalky" to neznám a bez toho to asi neupeču! Děkuji

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 20:42:17:

    Prezentuje się wyśmienicie i niezwykle smacznie :) Pozdrawiam

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 20:47:48:

    Obłędny! Wygląda wspaniale, i tak też musiał smakować :)
    A koncertu Kultu zazdroszczę...

  • Gość ugotujmyto.pl napisał(a) z *.15-2.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2013/10/20 21:54:37:

    O matulu jedyna.... ale cudo :)!

  • Gość aronia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/21 00:14:09:

    wspaniały sernik:)

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 06:16:22:

    Sernik - słodki obłęd :) Rewelacyjnie wyszedł :) Zdecydowanie

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 19:37:10:

    pięknie wygląda, bosko musi smakować

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 22:23:33:

    Prześliczny serniczek Mikimamo! Częstuję się kawałkiem. :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 13:11:18:

    O rany! Ten sernik to prawdziwa rozpusta!! Mniam :-)

  • olaf.nieweglowski napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 13:40:24:

    Wygląda to bosko tylko zrobić się nie chce :) hehe

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 20:57:43:

    Och, Bieszczady jesienią najpiękniejsze, zazdroszczę. I sernika zazdroszczę, jak patrzę na tą frużelinę...normalnie ślinotok :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/25 12:01:53:

    Ale czad :-)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/31 11:21:04:

    Wygląda genialnie! Muszę go zrobić koniecznie! Już drukuję przepis ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...