Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 22 października 2013

Placuszki dyniowo-twarogowe z boczkiem i sosem chrzanowym

Dyniowanie czas zacząć. Dziś przepis na pyszne placuszki z dyni z twarogiem i wędzonym boczkiem. Podałam je z sosem chrzanowym. Lubię łączyć tak skrajnie różne smaki...

Placuszki dyniowo-twarogowe z boczkiem i sosem chrzanowym

Składniki:

800 g dyni, startej na drobnych oczkach
400 g tłustego twarogu
150 g chudego wędzonego boczku

3 jajka 
ok. 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki majeranku 
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos chrzanowy:

mały kubek jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
2 łyżki tartego chrzanu
cukier, sól i pieprz do smaku

   


Dynię obrać ze skóry i pestek. Zetrzeć na drobnej tarce. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, boczek, rozmieszane jajka, majeranek oraz mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta, Kłaść po sporej łyżce masy na rozgrzany olej, formując placuszki średniej grubości i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Składniki sosu wymieszać. Polać bardzo ciepłe placuszki.

Placuszki dyniowo-twarogowe z boczkiem i sosem chrzanowym

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 22 października 2013 18:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 18:51:27:

    Nieznane mi danie, ale dynię lubię, więc placuszki, w Twojej wersji, by mi z pewnością smakowały :)

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 20:53:58:

    właśnie takie nieoczywiste połączenia u Ciebie uwielbiam, też chcę takiego placucha :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 21:56:29:

    Piękne te dyniowe placuszki. Robiłam kiedyś na słodko i bardzo nam smakowały. Takie tez bym chętnie spróbowała :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/23 08:04:20:

    Mega pyszne :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/23 08:58:49:

    lubię wszelakie placuszki a Twoje połaczenie jest fajne

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/23 09:00:52:

    Super połączenie smaków. I jeszcze ten sos chrzanowy. W połączeniu z dynią musi być super

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/25 11:56:39:

    Dyniowe placuszki robiłam, ale bez twarogu, bardzo ciekawe połączenie, drukuje do wypróbowania :-)

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/29 09:30:07:

    Bardzo ciekawy przepis :) Skorzystam, choć bez boczku. Też jestem w dyniowym okresie :)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/31 11:20:40:

    Uwielbiam, moja babcia robi podobne :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/31 21:56:52:

    Bardzo apetyczne placuszki, świetny pomysł na obiad:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...