Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 23 czerwca 2013

Kremowa zupa z botwinki

Żeby dzieci nie marudziły, zupę z botwinki postanowiłam przygotować w formie zmiksowanej i podać z jajkiem. Jednak odrobinę listków odłożyłam i dodałam do zmiksowanej już zupy razem z zieleniną. O dziwo nie było komentarzy, więc następnym razem idę na żywioł i gotuję z „farfoclami" :) A przepis dedykuję mojemu Tacie, bo wiem, że moja zupa bardzo by mu smakowała...

Kremowa zupa z botwinki

Składniki:

1 mały szponder wołowy lub udo z indyka
1 pęczek botwinki z małymi burakami
1 marchew
po ½ selera i cebuli
3-4 ząbki czosnku
1 ziemniak
¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny
2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
po pół pęczka koperku i natki pietruszki
sól, pieprz i cukier do smaku
ew. 3-4 łyżki koncentratu z buraków
łyżeczka kminku



Botwinę wyszorować, pokroić na kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet i nieco soli oraz kminek. Część pokrojonych liści można odłożyć i dogotować po zmiksowaniu zupy. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone na kawałki warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 40 minut. Wyjąć mięso z kością, wlać ugotowaną botwinkę wraz sokiem i zmiksować. Ponownie zagotować, dodać majeranek, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak. Ja dodałam jeszcze prażoną cebulkę i podałam z połówkami jajek.

Kremowa zupa z botwinki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 23 czerwca 2013 20:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Kaśka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/23 21:05:06:

    Wygląda apetycznie i kolorowo :) uwielbiam botwinkę!

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/24 06:29:23:

    Botwinka inaczej :) Fajny pomysł !

    p.s. u mnie też nie lubią tych "farfocli" ;))

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/24 09:15:50:

    Ma cudny kolor i musi smakowac wspaniale! :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/24 15:52:41:

    super pomysł, aż wstyd bo w tym roku nie robiłam botwinki

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/24 18:53:51:

    Ja podobnie, jak Twoje dzieci nie potrafię przekonać się do zupy z botwinki, chociaż Twoim dzieciakom ta zupa zasmakowała, więc może i ze mną byłoby podobnie ;)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/25 09:54:48:

    To ja w botwince właśnie najbardziej lubię te farfocle:)

  • Gość Ivonka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/06/25 14:51:55:

    jak z restauracji takie danko normalnie

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/26 21:45:29:

    ,,Farfocle" hehe, mój mąż też nie znosi, a ja uwielbiam. Dobry pomysl zntym zmiksowaniem...;) robiłam kilka razy w tym sezonie, ale nigdy z jajkiem- gapa...

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/28 19:01:31:

    Super wykonanie! Wykorzystam Twój przepis w przyszłym tygodniu :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...