Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 29 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

O wyjątkowym smaku masy mlecznej pisałam przy okazji publikacji babeczek, drożdżówek i sernika na zimno. Dziś przyszła pora na ciasto przekładane z owocami i galaretką. Masa składa się z budyniu i masła, ale część mleka zastąpiłam mlekiem skondensowanym, a do utartej już masy dodałam mleko w proszku. Smakuje wspaniale, więc to nie będzie jedyne ciasto z kremem mlecznym.

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami

Ciasto:

½ szklanki oleju
2/3 szklanki drobnego cukru
3 małe jajka
2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki gorzkiego kakao
1/3 szklanki likieru kawowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 cukinii startej na grubej tarce razem ze skórką
100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

Krem mleczny:

2 budynie śmietankowe bez cukru
450 ml mleka
150 ml mleka słodzonego skondensowanego
2/3 szklanki mleka w proszku
200 g miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru

Warstwa z galaretką:

2 czerwone galaretki, najlepiej wiśniowe
500 g świeżych czereśni

  

Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować razem z mlekiem skondensowanym, wlać mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką, porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Na końcu dodać startą cukinię oraz czekoladę. Ciasto wylać na spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w 180oC do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić.

Czereśnie umyć, przekrawać na pół, usuwając pestki.

Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na jednolitą masę, dodając na końcu cukier puder – ilość według uznania. Masę równo rozsmarować na ostudzonym cieście, wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na około 2 godziny do lodówki  przed rozkrojeniem.

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 29 czerwca 2013 08:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/29 14:49:40:

    wspaniale wygląda

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/30 07:17:59:

    Bardzo, bardzo, ale to bardzo chętnie zatopiłabym ząbki w takim cieście:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/30 14:36:11:

    Śliczne to ciasto Mikimamo.! Takie pełne lata :)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/05 06:09:40:

    Ciasto w sam raz na upały !

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...