Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 13 maja 2013

Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

Dziś pierwszy obiecany przepis na tort z niedzielnej uroczystości. Tort z okazji I Komunii Świętej Mikołaja. Tort musiał być biały, choć syn wolałby, żeby był czekoladowy. Nie obyło się bez przygód, dlatego wierzch tortu jest nieco różowy, bo, jak wspominałam w poprzednim poście, napis w nocy z soboty na niedzielę rozpłynął się od wilgoci w lodówce. Drugi napis wykonałam na kawałku przezroczystego plastiku, schowałam do zamrażalnika i ułożyłam na torcie tuż przed podaniem, ozdabiając go cukrową hostią i niezapominajkami, które Mikołaj nazbierał  niedaleko naszego bloku. Resztę niezapominajek włożyliśmy do szklanek i położyliśmy na białym obrusie w towarzystwie niebieskich serwetek. To ulubiony kolor Mikołaja...

Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

Składniki na tortownicę o wymiarach 26 cm:

Jasny biszkopt (należy upiec 2):

3 jajka

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 

3/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżka oleju

szczypta soli

Biszkopt migdałowy:

½ szklanki zmielonych płatków migdałowych

½ szklanki zmielonych ciastek amaretti lub biszkoptów

1 budyń waniliowy bez cukru

¾ szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropel olejku

szczypta soli

Masa owocowa:

1 szklanka soku z ananasów

1 szklanka soku z brzoskwiń

1/2 szklanki śmietanki kremówki

2 budynie waniliowe bez cukru

1 mały kisiel ekspresowy pomarańczowy

2/3 szklanki cukru

300 g miękkiego masła

3-4 brzoskwinie z puszki

5 pokrojonych plastrów ananasa

Masa na wykończenie:

300 g śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

płatki migdałowe i wiórki kokosowe do wykończenia
2/3 szklanki soku pomarańczowego
słoik dżemu pomarańczowego

Krem:

Na początku ugotować budyń. Soki wymieszać ze śmietanką, odlać 2/3 szklanki płynu, rozprowadzić w nim budynie i kisiel, by nie było grudek. Resztę płynu zagotować. Wsypać cukry i po zagotowaniu wlać zimny budyń z kisielem, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dobrze połączyć ze sobą, by krem był gładki. Do kremu dodać odsączone i pokrojone w kostkę owoce.

Biszkopty:

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 170oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Zdjąć papier z lekko ciepłego biszkoptu. W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.

Biszkopt migdałowy:

Zmielone płatki migdałowe wymieszać z budyniem waniliowym i ze zmielonymi ciastkami lub biszkoptami. Dalej postępować tak samo jak w przypadku jasnego biszkoptu.

Przełożenie tortu:

Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy (bez obręczy) lub paterze. Nasączyć połową soku pomarańczowego. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Następnie rozsmarować połowę kremu. Na kremie położyć biszkopt migdałowy i lekko docisnąć. Rozsmarować drugą część kremu, a do niej docisnąć drugi jasny biszkopt nasączony resztą soku.

Dekoracja: 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukry. Porcjami dodawać serek mascarpone, łącząc ze śmietaną. Masą posmarować boki i wierzch tortu. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałów. Tort schłodzić.

Na brzegach tortu będą elegancko wyglądać ułożone kuleczki rafaello. Tort można również udekorować lukrem lub pisakami do zdobienia ciast, tworząc napis z imieniem dziecka, które przyjęło I Komunię Świętą.



Tort migdałowy z brzoskwiniami i ananasami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 maja 2013 20:11

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 20:21:00:

    Tort prezentuje się naprawdę wspaniale, napis równie piękny, nie widać wpadki z nim :) Pozdrawiam i gratuluję wspaniałego wypieku!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 20:34:57:

    Imponujący:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 20:59:43:

    piekny tort!!! musiał byc smaczny!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 21:16:10:

    Biszkopt migdałowy to jest to.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 22:19:29:

    Bardzo ładny ten torcik ! :)
    Pięknie Ci się upiekł.:)

  • masaz_energetyczny napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 09:11:02:

    bardzo fajny i ładny torcik, gratuluję :)

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 14:26:45:

    Piękny i apetyczny :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/15 13:19:35:

    Kochana jeszcze dałaś radę zrobić zdjęcia ....pełen podziw:) ...a tort fantastyczny:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...