Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 23 maja 2013

Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

Niedawno zaintrygowały mnie muffiny daktylowe Viridianki. Postanowiłam je jak najszybciej upiec. Zrezygnowałam jednak z orzechowej kruszonki i zdecydowałam się na kapkejki z bit± ¶mietan± i truskawkami. Możecie je teraz obejrzeć w nagłówku bloga. Do pieczenia wykorzystałam orkiszow± m±kę pełnoziarnist±, a zamiast orzechów włoskich użyłam laskowych. Babeczki s± słodkie, ale też bardzo wilgotne i aromatyczne. Polecam zarówno w wersji minimalistycznej, które można zabrać na wycieczkę czy piknik, jak i bardziej wytwornej.

Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

Składniki na 14 sztuk:

200 g suszonych daktyli, wypestkowanych
100 ml wrz±cej wody (lub soku z pomarańczy)
160 g pełnoziarnistej m±ki orkiszowej

70 g tartych orzechów włoskich
60 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150 ml mleka
100 ml oleju
50 g miodu

2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

250 g ¶mietany kremówki
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
8 dużych truskawek

    Czas na piknik z home&you - półmetek!

Truskawki umyć, przekroić wzdłuż na pół. Kremówkę ubić, dodać cukier i porcjami dodawać serek mascarpone. Dobrze poł±czyć składniki. Krem schłodzić, potem włożyć do szprycy i wycisn±ć na babeczki. Udekorować połówkami truskawek.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Daktyle zalać wrz±tkiem i odstawić na pół godziny. Daktyle zmiksować w blenderze razem z wod± na puree.

Piekarnik nagrzać do 170oC. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać m±kę pszenn±, tarte orzechy, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczn± trzepaczk± mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać daktylowe puree. Szybko wymieszać trzepaczk± lub drewnian± łyżk± tylko do poł±czenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysoko¶ci foremki. Piec 18-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 23 maja 2013 10:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/23 11:32:56:

    Nie do¶ć, że ładnie wygl±daj± to i smaku pewnie s± znakomite :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/23 15:08:47:

    Robiłam te muffinki od Viri, ale w wersji z kruszonk±. Nasze były na wycieczkę, więc bita ¶mietana odpadała.

  • Go¶ć PiernikowaChata napisał(a) z *.rev.vline.pl komentarz datowany na 2013/05/23 15:34:24:

    Super pomysł! Wygl±daj± pięknie i na pewno cudnie smakuj±

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/23 18:49:21:

    cudnie wygl±daj± :))

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/23 22:16:34:

    Pycha! No i te truskaweczki,mniam:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/26 22:14:30:

    Pyszno¶ciowe i tyle w tym temacie:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moj± galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...