Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 03 maja 2013

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Zawsze cukinię faszerowałam sosem bolońskim, ale tym razem pokusiłam się o zmianę klimatu, opróżniając przy okazji zamrażalnik z mielonego mięsa i kurek. Do sosu oprócz wspomnianych składników dodałam świeży lubczyk, słodką śmietankę oraz ser raclette. Oczywiście można dodać inny ser, który dobrze się topi, np. gruyere, gorgonzola, lazur lub zwykły topiony o wyrazistym smaku... W połączeniu z łagodną cukinią, ryżem jaśminowym oraz surówką z młodej kapusty smakuje niesamowicie... Zadowolenie na twarzy połówka - bezcenne...

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Składniki:

2 młode cukinie (ok 30 cm)
300 g mielonego mięsa (użyłam chudej wołowiny)
150 g mrożonych kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
po 2 gałązki natki pietruszki i świeżego lubczyku
50 g sera raclette lub dowolnego sera, który łatwo się topi
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
sól i pieprz
olej do smażenia



Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć chwilę. Dodać mięso, a po kilku minutach kurki, smażyć aż wyparuje cały płyn, a mięso będzie lekko rumiane. Dodać posiekany drobno czosnek, 2/3 szklanki wody i śmietankę. Zagotować, dodać suszone zioła, posiekaną natkę i lubczyk. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę, ale pilnować, by cały płyn nie wyparował. Gęsty farsz mięsny wyłożyć do połówek cukinii, resztę sosu odłożyć. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego na spodzie olejem, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku. Zdjąć pokrywę, polać mięso resztą sosu i zapiekać bez przykrycia jeszcze 10 minut. Podawać z ryżem i surówką.

Cukinię można również zapiekać na grillu, będzie jeszcze smaczniejsza!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 03 maja 2013 17:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/03 18:45:01:

    Tak nadziana cukinia musi smakować wyśmienicie:)

  • palikaaa napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/03 20:00:39:

    Cukinia z takim farszem musi smakować obłędnie :) z chęcią porwałabym kawałeczek :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/04 07:19:52:

    Patrycjo u ciebie jak zawsze bardzo apetyczne dania

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/06 18:43:51:

    Mielone mięso to nic nowego w cukini, ale w połączeniu z kurkami musiało dac cudownie smakowite danie:)

  • arendarski.p napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/07 10:06:23:

    Taka cukinke z pelna geba bym jadl :) wyglada niesamowicie. Sprobuje z dziewczyna cos takiego wyczarowac. Oby smakowalo bo przepis na obiad w cieply wiosenny dzien zachwyca :)

  • Gość Ania napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/06/19 11:50:59:

    Dziś wypróbuję:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...