Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 02 kwietnia 2013

Żurek grzybowo-czosnkowy z ziemniakami

Żurek mojej mamy to zupa doskonała. Obok czerwonego barszczu podawany jest na wigilię. Jego doskonały smak tworzą dwa tajemnicze składniki. Pierwszy z nich to suszone grzyby z podkarpackich lasów zbierane jesienią przez mojego tatę i  ich cudowny aromat zamknięty w słoikach, za co chwała mamie. Drugi składnik stanowi czosnek wyhodowany w miejskim ogródku działkowym rodziców. W wigilię podawany jest z grzybowymi uszkami, a w zwykłe dni z ziemniakami. Nie z jajkiem i kiełbasą, tylko z kawałkami ziemniaków. I taki lubię najbardziej...

Pewno nigdy nie uda mi się ugotować tak pysznego żurku jak moja mama, ale przynajmniej próbuję...

Żurek grzybowo-czosnkowy z ziemniakami

Składniki:

2 l wywaru mięsnego, najlepiej wołowo-indyczego

500 ml zakwasu na żur

spora garść suszonych grzybów

8 ząbków czosnku

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

pół szklanki słodkiej śmietany 18%

cukier sól do smaku

świeżo mielony czarny pieprz

2 łyżki majeranku

  

Do wywaru dodać grzyby, listki laurowe, i obrany czosnek. Gotować ok. 20 minut. Wlać zakwas. Śmietanę zahartować gorącym wywarem, wlać do garnka. Dodać majeranek, sól i cukier do smaku oraz świeżo mielony pieprz. Podawać do picia z pasztecikami lub z jajkiem i kiełbasą albo z ziemniakami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 02 kwietnia 2013 19:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fiolka-fiolunka napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/02 20:18:51:

    Podkarpacie lasy brzmią bardzo swojsko :) Żurek w takiej wersji chętnie bym zjadła :)

  • garymichy napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/02 21:13:14:

    Żurek po prostu niebo w gębie jak dla mnie -fanki czosnku :) mniam .. Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/02 21:48:03:

    Mniam Patrycjo, jaki pyszny ten żurek! :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/03 14:15:31:

    Ja często dodaję grzyby suszone do żurku, ale w bardzo małej ilosci ....taka zupa, jak Twoja to dla mnie nowośc ....bardzo smakowita nowość:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/03 18:35:53:

    uwielbiam mniamm

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...